Indijanapolis
FIBA-youtube
Indijanapolis, Foto: FIBA-youtube

Jedan od najvećih uspeha naše košarkaške reprezentacije je pobeda protiv Sjedinjenih Američkih Država u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanpolisu.

"Plavi" su 5. septembra 2002. godine u epskom duelu trijumfovali nad favorizovanim "Drim timom" kojeg su svi videli kao pobednika turnira.

Poraz Amerikanca od Argentine, prvi posle 58 uzastopnih pobeda, dovelo je do ranijeg duela ove dve selekcije nego što je bilo predviđeno, Jugoslavija je u grupnoj fazi imala dva poraza, od Portorika i Španije predvođene tada mladim Pau Gasolom.

Ovim mečom je bilo jasno da će jedan košarkaški gigant ostati bez odličja a uglavnom su predviđali da će to biti Jugoslavija. Ipak, iz tabora naše selekcije zračio je optimizam, pa ne čudi da je tadašnji selektor Jugoslavije, Svetislav "Kari" Pešić izašao pred novinare i rekao nešto u šta mnogi nisu verovali: "Sutra ćemo pobediti Amerikance".

Utakmica se odigrala kasno u noć, ali cela Jugoslavija je bila budna. "Plavi" su krenuli sjajno, Miloš Vujanić je pogodio trojku za vođstvo od 9:0, usledila je reakcija Amera pa je do kraja prvog poluvremena bila rezultatska klackalica. Vlade Divac je igrao fantastično, do pauze je postigao 16 poena koje su nam omogućile da završimo prvi period igre sa četiri poena prednosti. Ipak, Amerikanci su uvek dodavali gas u trećoj četvrtini, a tako je bio slučaj i u ovom meču, veoma brzo su preokrenuli rezultat. Početkom poslednje četvrtine povećali su svoju prednost na +10 (69:59), odličnom serijom od 8:0.

U tim momentima delovalo je da smo izgubili priključak za "Drim timom", ali pravo niotkuda Jugoslavija je dobila novog heroja!

Milan Gurović je svojim trojkama napravio veliku dramu i preokret! Vratio nas je u igru sa svojim trojkama, da bi onda i Marko Jarić ponesen tom energijom doneo izjednačenje (71:71)

Trojka Gurovića i slobodna bacanja odvode Jugoslaviju na korak do pobede, uzvratio je Andre Miler trojkom 38 sekundi pre kraja i smanjio rezultat na 77:76 za Jugoslaviju. Usledili su faulovi na Marku Jariću koji je bio "hladan kao špricer" pa prvo pogodio za prednost 79:76 na 23 sekunde do kraja, potom je Redži Miler smanjio rezultat, da bi Jarić opet sa slobodnih bacanja odveo Jugoslaviju na 3 poena prednosti.

Amerikanci su imali poslednji napad, a sa naše klupe je odlučeno da ne pravimo faul, Andre Miler je sa 7 metara pogodio prvi obruč posle čega je Bodiroga uhvatio loptu i počelo je slavlje! Slobodan Šarenac je opet bio u svom elementu i na sjajan način preneo atmosferu: "Šamar 'Drim timu'.. Pa ako hoće bolje, moraju da pošalju bolje igrače.“

Posle teških godina u našoj zemlji, tog dana smo dobili nove heroje, slavilo se na ulicama širom Jugoslavije, a koliko je emotivan taj događaj bio svedoče reči Peđe Stojakovića:"O ovoj pobedi maštam od kako se završila sezona u NBA ligi. Sanjao sam dan kada ću se popeti na njihove reklame i poručiti im „dobili smo vas u vašoj kući“. Igrali smo fenomenalno.” – rekao je posle meča tadašnji as Sakramento Kingsa Peđa Stojaković.

„Pobedili smo zahvaljujući velikoj i hrabroj igri čitavog tima. Savladali smo velikog protivnika i prezadovoljni smo zbog toga.Nemam običaj da hvalim pojedince, ali moram da isktaknem da je Divac odigrao najbolju utakmicu od kako igra za reprezentaciju. Odličan je bio i Milan Gurović koji je pokazao veliku odvažnost u odlučujućim momentima meča. Takođe bih istakao i sjajnu partiju mladog Jarića, koji je u finišu bio nepogrešiv i sačuvao nam pobedu” - preneo je svoje utiske sa meča, Svetislav Pešić.

Gurovićeve trojke, sjajna igra Vlade Divca, hladne ruke Jarića i suze Džordž Karla na kraju meča za kartu u jednom pravcu ka polufinalu Svetskog prvenstva u Indijanpolisu, u kom smo savladali Novi Zeland pa Argentince u legendarnom finalu!