Jelena Lejčanka
Instagram.com/yelenaleu
Jelena Lejčanka

Instagram.com/yelenaleu

Jelena Lejčanka, Foto: Instagram.com/yelenaleu

Nastupala je i za najbolje evropske klubove, igrala u Poljskoj, Rusiji, na kraju i Kini.

Krajem septembra uhapšena je na aerodromu u Minsku, zbog učešća u protestima protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Ona je poznata kao oštri kritičar režima, a za zvanični Minsk je opasna jer uživa veliku popularnost. Nikada nije izbegavala poput mnogih sportista da izrazi svoje mišljenje, juče je puštena posle dve nedelje pritvora.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

“There is power in people who dream big and who try hard” Dreams do come true ?? #amazingjorney #2Olympics #happyolympicday

A post shared by Yelena Leuchanka (@yelenaleu) on Jun 23, 2020 at 4:17am PDT

"Uništili su mi zdravlje, nema tople vode, spavala sam u leglu bakterija. Zapupili su namerno toalet, pet dana me nisu izvodili iz ćelije u šetnju", rekla je poznata košarkašica.

Samo, nisu je slomili.

"Probali su sa pogrešnom osobom, Jelena je čvrta, navikla je da pobeđuje, nemoguće je da su mislili da će je slomiti zatvorom", rekla je njena drugarica Natalija Marčenko, takođe poznata košarkašica.

Lejčanka je učestovala u dve mirne protestne šetnje u Minsku u septembru i ranije u avgustu. Kada je krenula za Pariz uhapšena je bez optužnice i stavljena u pritvor. Procenjuje se da je ovo opomena za sve druge.

Košarkašica je kritikovala kršenje ljudskih prava, krađu izbora, naredbu ministra sporta Sergeja Kovalčuka da svi moraju da znaju nacionalnu himnu i da ne smeju da daju izjave bez autorizacije kluba i federacije. Zabranjeno je da drže bilo koju zastavu osim beloruske, što se odnosi na crveno-bele koje su simbol protesta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Sometimes things have to go very wrong before they can be right⏳⌛️ ????✨

A post shared by Yelena Leuchanka (@yelenaleu) on Feb 19, 2020 at 1:13pm PST

Dobila je podršku od kolega, ali se retko oglašavaju u javnosti. Košarkaš Jegor Mererijakov kaže da 90% misli isto, ali se plaši.

PROČITAJTE JOŠ: