Duško Ivanović
Blic Marko Metlas
Duško Ivanović

Blic Marko Metlas

Duško Ivanović, Foto: Blic Marko Metlas

Košarkaši Baskonije uspeli su posle deset godina da osvoje titulu prvaka Španije. Duško Ivanović je vodio ekipu do četvrte titule u istoriji, a odmah treba naglasiti da su Baskijci, tri od četiri titule osvojili pod komandom Duška Ivanovića.

Stručnjak, koji može da se pohvali da je kao igrač dva puta bio šampion Evrope sa Jugoplastikom, nastavio je nisku uspeha kao trener. Ivanović je sa Baskonijom stizao do trona u Španiji 2002, 2010. i 2020. godine.

Ivanović je Baskoniju preuzeo sredinom sezone koju je prekinuo koronavirus, nedavno je produžio ugovor, a zatim kada su počele pripreme za F12, najavio da se on i ekipa spremaju sa ciljem da osvoje titulu. Mnogi su sumničavo vrteli glavom, smatrali su da je takva opcija malo realna, a u prednosti su bili Barselona, Real, Valensija, ali…

"Nastojali smo da maksimalno spremni dočekamo finalni turnir. Radili smo zaista žestoko, ali ako mislite da su momci patili, varate se. Ako nešto ima smisla, ako nešto želite i nečemu težite, ako želite da san postaje java, onda ništa nije patnja, naprotiv. To je motivacija, to je zadovoljstvo, a nagrada je stigla i to ogromna", naglasio je Duško Ivanović posle osvajanja titule i nastavio:

"Presudila je dobra igra u odbrani. U prvom poluvremenu smo imali problema, ali smo u drugom defanzivne zadatke odradili besprekorno. Na kraju, imali smo i sreće u triler završnici, ali sreća prati hrabre, a mi smo zaista bili hrabri i odvažni. Verovali smo da možemo do trona, disali smo kao jedan, a sada je vreme za slavlje. Uskoro počinju i pripreme za sezonu koja sledi, a trofej koji smo osvojili će biti motiv da nastavimo sa još jačim i kvalitetnijim radom."

Duško Ivanović

Alo Marko Metlaš

Duško Ivanović, Foto: Alo Marko Metlaš

Na pitanje da li je bilo ko u ekipi posumnjao da Baskonija može do titule u trenutku kada je Barselona imala devet poena više, Ivanović je naglasio:

"Nismo odustajali, verovali smo da možemo do trona. Bilo je bitno da odbranu podignemo na neophodan nivo da bi se pobedila Barselona. Uspeli smo u tome i zasluženo stigli do trofeja. Imali smo mnogo teških utakmica, pobedili smo Valensiju u polufinalu, Barsu u finalu. Imali smo baš težak put do ostvarenja sna. Naučili smo neke lekcije iz prethodnih mečeva sa Barselonom i to je na kraju bili presudno. Srećan sam zbog igrača, srećan sam zbog navijača, a naravno da mi je žao što nisu bili u dvorani da proslavimo veliki uspeh, ali viša sila je viša sila. Biće vremena za zajednička slavlja, verujem u to", rekao je Ivanović i dodao:

"Kada sam 2010. godine osvojio titulu sa Baskonijom, sada već legendarnim poenima San Emeterija uz slobodno bacanje u poslednjem napadu, rekao sam da realnost može biti lepša i od sna. Posle finalnog turnira u Valensiji, posle pobede nad moćnom Barselonom, mogu da potvrdim da je realnost lepša od sna".

PROČITAJTE JOŠ: