Igor Kokoškov
fiba.basketball
Igor Kokoškov

fiba.basketball

Igor Kokoškov, Foto: fiba.basketball

Selektor Srbije Igor Kokoškov poznat je kao košarkaški stručnjak koji se retko pojavljuje u medijima. Pomoćni trener Sakramento Kingsa govorio je za ruski dnevnik "Izvestja", a teme su bile brojne - nastavak sezone u NBA ligi, partije srpskih košarkaša i odnos sa novim superstarom najjače lige na svetu, Lukom Dončićem. Kokoškov se nalazi u svom domu u Arizoni, gde poslednja dva meseca provodi vreme u jeku pandemije korona virusa.

- U Finiksu sam sa porodicom. Ovde živim dve decenije, supruga mi je Amerikanka, deca ovde idu u školu, a reprezentaciju Srbije treniram samo tokom FIBA prozora. Dođem u Beograd na nedelju dana i odmah idem nazad kući - započeo je priču sa ruskim novinarima Kokoškov.

Prethodnog vikenda su u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo započeti određeni profesionalni sportovi, a nameće se pitanje kada će se NBA vratiti.

- Klubovi se polako vraćaju treninzima i mislim da će liga da se nastavi u avgustu. Ali to je moje mišljenje. Ljudi žele da gledaju košarku, uželeli su se sporta. NBA sada gubi mnogo para, ugovori se narušavaju sa sponzorima i televizijama. Ukoliko se ne završi tekuća sezona, mnogi od najvažnijih procesa koji su razvijani godinama mogu biti suspendovani, a to će imati ozbiljne posledice za sve učesnike. Zato je između ostalog veoma važno dobiti šampiona za 2019/20. Svi preostali mečevi mogli bi da se odigraju u nekoliko meseci. Potom bi mogli da imamo dva meseca odmora, pa da nova sezona počne u decembru - predlog je Kokoškova.

Neverovatni Luka Dončić

Nezaobilazan je i deo priče o Luki Dončiću, momku o kojem bruji čitav košarkaški svet. Kokoškov je sa njim u timu uspeo da postane prvak Evrope na klupi reprezentacije Slovenije.

- Luka pokazuje neverovatan nivo, upečatljivo je kako bez problema uspeva da bude tako efikasan i da obara rekorde Dalasa jedan za drugim. Samo dve godine mu je trebalo da uđe na Ol-star i sa 21 godinom jedan je od najtalentovanijih na svetu. Još je rano da ga pominjemo u kontekstu MVP nagrade, ali sam presrećan da sve ide po planu kod njega.

Selektor Srbije kaže da će biti teško vratiti takmičenje u NBA, ali da je to komercijalno rešenje.

- Naravno, bezbednost igrača je na prvom mestu. Niko ne želi da se razboli ili da ima zdravstvene probleme. Ponavljam, ovo je poslovna odluka i mora se raditi na povratku, da pokažemo da smo jači od okolnosti. Nemam sumnje da će početi da se igra u julu ili početkom avgusta.

Najveći deo profesionalne karijere, Kokoškov je proveo u SAD, a na pitanje hoće li preći "na ovu stranu bare" i dobiti angažman u nekom od evropskih klubova, selektor Srbije daje diplomatski odgovor.

- Ugovor sa čelnicima Sakramenta završava se na kraju sledeće sezone i otvoren sam za nove prilike koje bi mi pomogle da rastem kao trener i mentor. Trenutno samo razmišljam o Sakramentu, ali sam duboko povezan sa evropskom košarkom, tako da je sve moguće.

Ruse je najviše zanimao deo razgovora posvećen Milošu Teodosiću, koji je veliki trag ostavio u tamošnjoj košarci noseći dres CSKA Moskve.

- Miloš je legenda srpske košarke i jedan od najboljih plejmejkera u Evropi. Želeli smo da igra u kvalifikacijama, ali je osiguranje bilo previsoko. Nije bilo smisla plaćati toliko za dva meča. Mogu reći da je cela situacija uznemirila Miloša pošto je baš želeo da zaigra. Nadam se da možemo da računamo na njega za olimpijske kvalifikacije.

Kao pomoćnik Sakramenta, Kokoškov blisko sarađuje i sa Bogdanom Bogdanovićem i Nemanjom Bjelicom.

- Bogdan i Nemanja su dva veoma dobra igrača, evropske zvezde koje se nisu pogubile u NBA. Nažalost, zbog povreda drugih igrača Sakramento je imao problema sa realizacijom, ali smo generalno zadovoljni učinkom njih dvojice. Bodganović je izuzetan bek, posebno u napadu, a Bjelica je unikatno krilo. Obojica imaju izvanrednu sezonu i nadam se da će je završiti na istom, visokom nivou kada nam dozole da nastavimo takmičenje. I da, ostaće obojica u Sakramentu još mnogo, mnogo godina - nema Kokoškov ni najmanju dilemu.