Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica
Shutterstock
Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica

Shutterstock

Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica, Foto: Shutterstock

Nedeljama se istražuju načini kako da se nastavi sa takmičenjima, ali za fudbal tek tada počinju problemi. Prihoda nema, a rashodi su ogromni!

Ekspert za sportski marketing Karlos Kanto ističe da bi fudbal trebao da usvoji NBA i NFL model "salary capa" (ograničenje klupskih budžeta) kao recept za izbegavanje finansijskog kraha.

- Bilo bi to nešto slično onome što već funkcioniše u američkim ligama i ne bi se zasnivalo samo na postotku prihoda kluba već na mnogo sofisticiranijim parametrima. Na ovan način bi se došlo do toga da se ugovori (s medijima, sponzorima...) mogu ispuniti u većem obimu - zaključio je Kanto.

Koronavirus je sve razorilo i pitanje je u kojoj meri sponzori mogu da isprate enormne potrebe klubova. Transferi od 100 miliona evra više neće biti mogući.

- Neizbežno je da imamo slabiji prelazni rok i očekujem više razmena igrača bez obrta novca. Prisustvovaćemo padu cena fudbalera. Biće važno za klubove da imaju resurse u omladinskim akademijama kako bi eksploatisali igrače - smatra direktor Intera Bepe Marota.

Budućnost je “eSports”

Kanto veruje u rast elektronskih verzija tradicionalnih sportova,a evo i razloga. Prema istraživanju ljubitelj “eSportsa” za godinu dana potroši pet dolara, dok prosečni ljubitelj američke košarke ili fudbala godišnje za gledanje utakmica izdvoji 160 do260 dolara.