Gabriel Lundberg (Danska)
fiba.com
Gabriel Lundberg (Danska)

fiba.com

Gabriel Lundberg (Danska), Foto: fiba.com

Nemačka, Italija, Češka i Gruzija su se na Evropsko prvenstvo, završni turnir, plasirali kao organizatori, bez obzira na učinak u kvalifikacijama.

To znači da za grupe u kojima su ove selekcije ne važi pravilo da će na završni turnir tri prvoplasirane selekcije, već oni i dve najbolje.

Zato je i neizvesnost velika dva kola pre kraja.

Velika Britanija je izgubila pet razlike od Crne Gore, ali je danas uzvratila pobedom od +15 i bolja je u međusobnom skoru, a pošto Nemcima i ne ide čini se da će dve prvopomenute selekcije voditi bitku ko će na završnu smotru.

Slično je i u C grupi gde se Česi baš i ne pretržu, Litvanci su pobedili lidera Belgiju i vratili se u bitku, da su izgubili već bi polako mogli da se oproste od EP. Danci 65 godina nisu bli na EP, a sad su zaređali sa dve pobede i čini se da ne nameravaju da se lako predaju. U trileru su pobedili Čehe, Lundberg je postigao 38 poena.

Hrvati su prvi, posle organizatora, izborili vizu. Pobedili su Švedsku. Turska traži slamku spasa, do prve pobede došla je u Istanbulu protiv Holandije, i to jedva.

BiH je u Sarajevu pobedila Letoniju i zakoračila na kontinentalnu smotru, uz Hrvatsku, dok je rivala ostavila na mukama da se sa Bugarskom bori za poslednje mesto koje vodi na EP.

C GRUPA (Viljnus) – Četvrto kolo: Litvanija – Belgija 84:71, Danska – Češka 91:90. Tabela: Belgija 3-1, Danska 2-2, Litvanija 2-2, Češka 1-3.

D GRUPA (Istanbul) – Četvrto kolo: Holandija – Turska 71:73, Hrvatska – Švedska 87:72. Tabela: Hrvatska 4-0, Holandija 2-2, Švedska 1-3, Turska 1-3.

G GRUPA (Po) – Četvrto kolo: Velika Britanija – Crna Gora 74:59, Francuska – Nemačka 86:74. Tabela: Francuska 3-1, Velika Britanija 2-2, Crna Gora 2-2, Nemačka 1-3.

H GRUPA (Sarajevo) – Četvrto kolo: Grčka – Bugarska 84:78 produžetak, BiH – Letonija 79:73. Tabela: Grčka 3-1, BiH 2-1, Letonija 1-2, Bugarska 1-3.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: