Džordan Lojd
EPA/VALDA KALNINA
Džordan Lojd

EPA/VALDA KALNINA

Džordan Lojd, Foto: EPA/VALDA KALNINA

Kada bude došao u Beograd, novi bek Crvene zvezde Džordan Lojd imaće jasnu predstavu kako izgleda život u prestonici Srbije.

Košarkaš koji među crveno-bele stiže posle odlične sezone u Valensiji, uputio je preko Tvitera otvoreni poziv svim Beograđanima da mu objasne šta treba da poseti i kakvim gurmanlucima da se prepusti u Srbiji.

Idi na Kališ, pa u Hram Svetog Save!

Osim detaljnog kulinarskog vodiča, Lojd je dobio i uputstva šta bi u Beogradu trebalo da poseti.

- Obavezno je da vidiš Kalemegdan, našu staru tvrđavu koja je bukvalno dijamant. Moraš da obiđeš i Crkvu Svetog Save, ali i veliku katedralu koju imamo. Pa Knez Mihailovu, Trg Republike, Terazije, Beli dvor... - naveo je jedan od korisnika Tvitera koji je odlučio da s košarkašem podeli istorijski vredna mesta u Beogradu.

Hram Svetog Save

Tanjug/Sava Radovanović

Hram Svetog Save, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pitanje za sve moje ljude u Beogradu, šta moram da uradim kada dođem u vaš grad? Voleo bih da prihvatim vašu kulturu i recite mi šta moram da probam. Bilo šta. I preporučite mi neke restorane u gradu. Moram da znam gde ću da jedem - pitao je navijače momak rođen u Čikagu koji će uskoro napuniti 27 godina.

I usledio je rafal odgovora. Ogroman broj tviteraša odlučio je da podeli sa osvajačem NBA prstena 2019. godine spisak naših najslasnijih jela. Pojedinci su otišli toliko daleko da su Lojdu do detalja objašnjavali šta su tradicionalni srpski specijaliteti.

- Ćevapi su mleveno meso formirano u obliku prstiju i pečeno na roštilju. Sarma je mleveno meso urolano u kiseli kupus. Podvarak - opet kiseli kupus, samo sa sušenim mesom... - bio je jedan od odgovora koji je mogao da zadovolji Lojda.

Pre jela, zvekni rakijicu!

Lojd je dobio i savet kako da počne svaki obrok u Beogradu.

- Imamo ritual koji bi trebalo da ispoštuješ kada si u srpskom restoranu. Prvo što radimo pre obroka je da popijemo rakiju - predočeno je košarkašu

Dobio je Amerikanac i druga uputstva šta bi trebalo da jede, čak i tačan spisak restorana.

- Moraš da probaš i šarana, ali i jagnjeće pečenje, pa teletinu ispod sača...

Bilo je naravno i onih duhovitih koji su pokušali da se našale.

- Pre meča bi trebalo da se najedeš sprskog pasulja - uz obavezan smajli napisao je jedan korisnik Tvitera.

Pojedini entuzijasti su pokušavali da objasne Lojdu da su se neki drugi stranci u koji su igrali u Srbiji „navukli“ na pljeskavice. Čak su i objavili fotografije bivšeg fudbalera Crvene zvezde Mamadua Mbođa kako ih tamani.

Rakija

Shutterstock

Rakija, Foto: Shutterstock

Posebno su se navijači crveno-belih utrkivali da objasne da će se najbolje provesti u restoranima u Skadarliji.

- Moraš da posetiš taj deo grada. Tu ćeš osetiti duh nekih starih vremena. Ali, da se ne lažemo, najbolju atmosferu osetićeš u „Areni“ i „Pioniru“ kada budeš igrao pred našim navijačima.

Pasulj

profimedia

Pasulj, Foto: profimedia

Posle detaljnih uputstava i priče o hrani, stigla je i duhovita poruka.

- Ljudi, ajde oladite malo. Čovek će ozbiljno da se ugoji - napisao je jedan od navijača i nije mnogo pogrešio.