POSLE ČUVENE IZJAVE KOJA JE UZBURKALA DUHOVE Nikola Kalinić ponovo progovorio o Kosovu i Metohiji

Bivši reprezentativac Srbije je uvek u centru pažnje.

Nikola Kalinić
Nikola Kalinić, Foto: Alo Marko Metlas

Srpski košarkaš Nikola Kalinić je dao veliki intervju za portal subotica.com u kom je govorio o brojnim temama. Jedna od najzanimljivijoh je pitanje o čuvenoj izjavi o Kosovu i Metohiji, zbog čega se našao na "stubu srama" i zbog čega su ga čak i navijači njegove Crvene zvezde vređali jesenas tokom utakmice protiv Fenerbahčea.

Kalinić je u januaru 2019. u intervjuu za "Blic" o Kosovu izjavio:

- Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: "Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje". Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije "naša" teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti.

Godinu i četiri meseca kasnije, Kalinić tvrdi da se ne kaje zbog te izjave, koja ga je po mnogima koštala neodlaska na Svetsko prvenstvo u Kini gde je reprezentacija podbacila i osvojila samo peto mesto iako je bila "viđena" za podizanje pehara. 

- Ne kajem se ni zbog čega u životu. I dalje stojim pri tim rečima, a zameram što su moje reči istrzane iz konteksta. Nisam se pokajao, rekao sam šta mislim kao i uvek što pričam, a najviše sam se razočarao u novinare i novinarsku profesiju, što nema nikakvih pravila, nikakvog rezona, nikakvog poštovanja - svako može da preuzme svačiju vest, da promeni naslov bez navođenja izvora, citiranja, bez ičega, da promeni kako želi, da stavi u neki drugi kontekst i napravi nekome problem. Dobro je što sam takav mentalni sklop da to nije mnogo uticalo na mene, ali igraju se životima ljudi i to je katastrofalno! Trebalo bi sami novinari da se izbore, da se očisti žito od kukolja i da se novinarstvo vrati tamo gde bi trebalo da bude - objektivnost, iskrenost, istinitost. Ne znam postulate, ali tako otprilike - rekao je Kalinić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Kosovo
  26/05/2020 - 14:32
  Možda je dobro dati mu prostora da kaže ono što misli, jer ima odredjeni procenat Srba kojima su Kosovo i Metohija, smetnja. Kao i vascela Srbija od Gevgelije do Horgoša bila je pod okupacionim snagama ali nikad nije bila tudja, isto kao i Kodovo i Metohija. I Indija je bila okupirana pa se izborila za samostalnost. Dosta je bilo uzmicanja. Od pamtiveka su moji preci sa Kosova i Metohije. I Kalinićevi su, samo što su oni izbegli seobom Srba koju je oslikao slikar Paja Jovanović ali on to ne zna!
 • Korisnik: Neso Pg
  25/05/2020 - 14:03
  500 godina je Srbija bila i pod Osmanlijama, pa da su svi tako kao i ti razmisljali, odavno nebi bilo nijednog pravoslavca a kamoli Srbina..
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi