Gospodin čovek, legenda: Miša Tumbas
Alo!/Marko Metlaš
Gospodin čovek, legenda: Miša Tumbas

Alo!/Marko Metlaš

Gospodin čovek, legenda: Miša Tumbas, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Roman, koji je svojim životom ispisao Miša Tumbas, ima i glavnoj junaka. To je Goca Milenković, žena koja je skoro tri decenije u Bariču brinula o jednom od najpoznatijih navijača Partizana. Ona je i našla Mišino telo, a gubitak svima drage osobe iz temelja je potresao.

Po glasu se može osetiti da preživljavate teške trenutke?

- Ako me pitate kako sam, onda ovako-onako. Tuga. Noćima ne spavam. Danas sam prvu kafu popila tek oko pola pet. Listam stare fotografije, a Uroš, jedan od navijača crno-belih, poslao mi je i nove. Duša mi je umorna – setno i kroz suze kaže Goca.

Zna li se od čega je Miša preminuo?

- Obdukcija nije potrebna. Umro je od prevelike tuge što ne može da se kreće zbog zabrane. Nedostajale su mu utakmice i druženja na koja je navikao. Srce nije izdržalo.

Vi ste ga pronašli?

- Bilo mi je čudno što ga nema, a prvi put nisam mogla da otključam vrata. Pozvala sam u pomoć taksistu koji je primetio da Miša nije izvukao ključ iz brave, što se nikada nije dešavalo. Pogledala sam kroz prozor i videla prazan krevet. Tada se taksista propeo i primetio ga da leži na podu, polunag, sa posteljinom koja je bila preko njega. Majko sveta! Ipak smo zvali hitnu pomoć iz Obrenovca a oni će drsko: „Imamo puno pacijenata, a samo jedna kola“ i kraj. Nadali smo se da je šlog – priseća se Goca.

Nisam bio u Zvezdinom tunelu!

Kakav je ima odnos sa vašim sinom Draganom?

- Odličan pošto su odrasli zajedno. Tokom jednog ručka sin mu kaže kako ga je video u tunelu na stadionu Crvene zvezde! Miša se zajapurio, počeo da ključa i pre nego što je izletao napolje samo je odbrusio: "Nisam bio tamo"!

 

 

Mišina druga majka: Goca Milenković

Alo! / Privatna arhiva

Mišina druga majka: Goca Milenković, Foto: Alo! / Privatna arhiva

Kako se ponašao u poslednje vreme?

- Tri dana pred njegovu smrt dođem do vrata i vidim on ćuti, leži. Pitam: „Kako si, Mišo?“ On opet ćuti. Ponovim glasnije, a on će jedva: „Dobro sam.“

Da li se nesrećan događaj mogao naslutiti?

- Verujem samo u Boga i snove, u kojima je Miša bio lep, čist... Od pojave koronavirusa trudila sam se da budem na distanci, ali sam redovno sve čistila. Ništa mu nije falilo. Znalo se, ako ima za mene, biće i za njega. Pazila sam na Mišu kao na rođeno dete! Poslednjih godina živeo je kao grof.

Poznavala sam ga 44 godine!

Otkad datira vaše poznanstvo?

- Pune 44 godine! Živeo je na Ceraku u soliteru sa roditeljima i bratom. Bila sam u kući pored. Po razvodu sam se preselila u Barič na dedovinu. Sredila sam dve kuće, a Miša je bio u trećoj, koju je dobio posle smrti najmilijih i ostavinske rasprave. Pamtim ga kao simpatičnog dečaka koji se igrao s ostalom decom. Ponekad svojeglav, ali poslušan. Pošaljem ga da kupi hleb i bez pogovora to uradi dok su se ostala deca nećkala - priseća se Goca.

Govorilo se da ima puno novca?

- Svašta je narod pričao. Čak i bljuvotine. Dušu nisam odmorila od kako sam se doselila. Barič je mala sredina. Odmah sam im rekla da na mojoj dedovini mogu da se brinem i o Marsovcima! Sve smo izdržali bez ičije pomoći. A moja penzija je 16.000 dinara! U srećna vremena odvajao je za roditelje i brata. Inače, potpuno sam mu sredila kuću. Moje je bilo da je održavam, dajem mu lekove, hranim ga i trudim se da bude čist.

Pa gde je trošio sve što je dobijao od sportista i poznanika?

- Imao je potrebu da stalno nešto kupuje, iako je kod mene sve imao. Najčešće konzerve i slatkiše. Nije znao vrednost novčanica.

Kada je nastao preokret u njegovom životu?

- Definitivno kada su se navijači Partizana organizovali i sredili mu kuću. Preko deset automobila đubreta je izneto! Zadirkivali su ga u Bariču. On je plakao sve dok im nisam pripretila navijačima. E, onda više nije bilo šale. Odmah mi je rekao: „Ti si najbolja komšinica na svetu!“

Obožavao je sarme i kolače

- Kada je bio raspoložen i zdrav, umeo je da se šali i oraspoloži me, a često i nasekira. Obožavao je sarme, punjene paprike, torte, kolače. Iznad svega je bio pošten! Ako mu dam novac da mi nešto kupi, on krene i, ukoliko se predomisli, ubaci ga u naše dvorište i nastavi svojim putem. Nikada ga nije uzeo i potrošio na svoje potrebe!

Bio je kozer?

- Svašta mu je padalo na pamet. Ugojim se, a on će: „Ti si trudna!“ Dok kuvam, stalno bi dobacivao: „Dobra si ti domaćica!“ Inače, nisam dozvoljavala da bude nepristojan u mom prisustvu i to je poštovao.

Miša je bio poznat po tome da je stizao na sve sportske događaje?

- Na dan utakmice sav treperi. Ustane u pet ujutro i samo se vrpolji. Kući se vrati iza ponoći. I onda nabraja gde je sve bio. Obilazio je krug oko Ade, pa Voždovac, Karaburma, Stadion JNA, uveče košarkaška utakmica Partizana... I posle se neki čude što nije baš uvek bio čist. Pa samo je trpao garderobu na sebe i zbog toga se znojio.

Puno je anegdota vezano za Mišu?

- Odvedem ga na kontrolu kod doktora Mome Jakovljevića, koji ga je mnogo voleo, a on samo kuka kako bi burek, iako je pre toga pojeo pljeskavicu. Nije mogao da se kontroliše kada je hrana u pitanju i zato je imao preko 130 kilograma.

Vujošević posebna priča

Mišu je krstio Dule Vujošević i njihov odnos bio je poseban?

- Dule je pre svega sjajan čovek. Pet minuta posle Mišine smrti se javio. Dule mu je poklanjao patike, trenerke... Uvek je bio tu za njega.

Koga je najviše voleo?

- Decu! Posebno moju familiju i tri unučeta. Zvali su ga deda Miša, a on bi im delio po 100 dinara. Meni je za sve ove godine kupio čokoladnu bananicu i za Osmi mart mi doneo osušeno cveće koje je usput pokupio! Njegovi se nisu interesovali. Javili su se tek kada su saznali da više nije među živima. Valjda se plaše da ne uzmem kuću, a ne znam šta ću ni sa moje dve.

I Goca voli sport

Definitivno je Partizan obležio Mišin život?

- Na dan utakmice sav treperi. Ustane u pet ujutro i samo se vrpolji. Dođe posle ponoći i priča mi šta se događalo. I ja volim sport. Posebno košarkaše Partizana. Duleta Vujoševića i Sašu Đorđevića obožavam, pa vaterpoliste. Kad imam vremena pogledam neku utakmicu – otkriva tajnu Goca.