Milorad Mažić
profimedia
Milorad Mažić

profimedia

Milorad Mažić, Foto: profimedia

Miloradu Mažiću se smešilo finale Mondijala u Rusiji, sve do trenutka dok Hrvatska nije postala ozbiljan konkurent da se bori za pehar šampiona sveta.

Najbolji srpski sudija je dosad delio pravdu na najvećoj utakmici u dosadašnjem toku prvenstva (Brazil-Belgija), kao i na utakmicama Meksiko - Južna Koreja i Senegal-Kolumbija, pa je realno da do kraja turnira dobije da sudi još jedan od preostala četiri mečeva. To neće biti Engleska-Hrvatska, ali bi mogao da dobije poverenje za duel Francuska-Belgija. Ako ne tada, onda za finale ili utakmicu za treće mesto.

Mateo Beusan (67), bivši hrvatski sudija i delegat FS Hrvatske, u nekoliko navrata je već pohvalio Srbina za arbitražu u Rusiji.

Mateo Beusan

HRT

Mateo Beusan, Foto: HRT

- Ukoliko bi se Hrvatska plasirala u finale, Mažić bi, samo teoretski, mogao da sudi taj duel, ali bi onda mnogo verovatnije bilo da bi mu FIFA poverila utakmicu za treće mesto. Ne znam da li bi FIFA išla toliko daleko da delegira Mažića, Slovenca Skominu, čak i Italijana Rokija - kaže Beusan za „Alo!“.

Beusan dodaje da za arbitražu u finalu nikad dosada nije bilo više kandidata.

„Možda mu daju Francuska-Belgija“

Beusan smatra da nije nemoguće da Mažić dobije još jednu veoma tešku utakmicu za suđenje Francuska-Belgija.

-To je derbi, ekstremno teško za suđenje. Ali, to je to, ako dobije polufinale, nerealno je da dobije i finale. Nije se dosad desilo da neko dobije pet utakmica na turniru. To bi bio presedan na svetskim prvenstvima, ali opet, i FIFA se promenila, ništa nije nemoguće - objasnio je Beusan.

 - Fagani (Iran) i Ramos (Meksiko) bi mogli da dobiju finale. Na dve utakmice na turniru su stali Španac Lahoz i Turčin Čakir, što ukazuje da će možda baš oni dobiti polufinalne mečeve. Holanđanin Kujpers je svoje ispunio sa četiri vrlo dobre utakmice. Sad je problem što su sve četiri ekipe iz Evrope. Ljudi koji delegiraju arbitre, Italijani Pjerluiđi Kolina i Masimo Busaka, možda bi čak i Rokiju da daju finale, iako je prošlo finale sudio Ricoli.

Bivši hrvatski arbitar kaže da nema ništa protiv Mažića da sudi „kockastima“, štaviše, smatra da bi Srbin odradio posao izuzetno, kao i dosad.

- Za možda Mažića nije dobro što je Hrvatska ušla u polufinale, ali ni najmanju dilemu nemam da bi nam on sudio bez greške! Pratim ga kroz Ligu šampiona, imam izuzetno dobro mišljenje o njemu. Međutim, zamislite da pogreši, ne daj bože. Zbog svega okolo što se događa, zamislite da slučajno učini grešku. Sve bi dobilo neku političku, nacionalističku konotaciju... To FIFA neće. Milorad ima 45 godina, pri kraju je karijere. Pogledajte situaciju na meču Kolumbija-Poljska, kako je VAR pametno iskoristio. Celo prvenstvo je sudio super, svaka čast - zaključio je Mateo.