LEGENDARNA MUNJA U DRESU VRELINE Priča o Majamijevom broju tri, čoveku koga je čitava liga volela
Tanjug/Ap

Dvejn Tajron Vejd Džunior. Godina je 1982., a na svet stiže tada mladić koji će promeniti ligu. Za razliku od većine tadašnjih i sadašnjih NBA igrača, Vejdovo detinjstvo nije bilo burno u smislu kriminala. Najteža stvar koja mu se desila bio je razvod roditelja, ali je uspevao da provodi vreme kod oboje. Ono što je Dvejna navelo na košarku jeste upravo otac. On je bio trener juniorskog košarkaškog tima u predgrađu Čikaga, te je sve češće počeo da vodi svog sina Dvejna sa sobom. Sam Dvejn je najveću inspiraciju video u svom bratu Demetrijusu, koji je u to vreme važio za mnogo većeg talenta. On ga je sledio čak i pri izboru srednje škole (Harold Ričards), koja nije bila baš poznata kao neki rasadnik talenata. Kao prekretnica u Dvejnovoj karijeri može se uzeti momenat kada je brat Demetrijus pao na maturi, a ključevi tima u ruke mlađeg brata. Brzo ga je primetila škola Ilinois. Zahvaljujući upravo Ilinoisu primetili su ga svi skauti poznatih koledža.

 

 

Ipak, zbog Vejdovih ocena koledži su bili uplašeni da neće proći dobro na visokom školovanju, pa su sve vrlo brzo povukli. Market je jedini ostao i verovao u njega. On na početku nije mogao da igra, a vreme je provodio kao jedan od asistenata glavnog trenera Krina. Vejdu je bilo jasno da samo sa boljim ocenama može nazad na teren i to je i uradio. Na drugoj godini se priključio ekipi i predvodio Market u svih pet glavnih statističkih kategorija. Tada je stiglo i njegovo prvo dete, po mnogima i legitiman naslednik - Zaire Vejd, o kome se mnogo može čitati po američkim medijima. Market je u trećoj sezoni predvođen Vejdom stigao do finala, ali ih je tamo zaustavio Kit Lengford sa svojim Kanzasom. Nakon toga Vejd je odlučio da se prijavi za NBA draft, a tamo je biran sa petog mesta i to od strane Majami Hita.

Pet Rajli je iskoristio poklon koji je dobio. Nakon prve godine, Rajliju je bilo jasno da se tim može graditi oko Vejda, te da je potrebno da ga okruži kvalitetnim igračima. Prvi pik je bio legendarni Šekil O'Nil, koji je u to vreme uveliko ratovao sa pokojnim Kobijem Brajantom. Rajli je iskoristio situaciju i doveo Šeka na Floridu. Upravo je legendarni centar Vejdu dodelio nadimak "The Flash"(Munja), koji ga je pratio kroz karijeru. To se ispostavilo kao pun pogodak. U prvoj njihovoj sezoni, Hit je stigao do finala Istoka, gde su ih zaustavili tada neverovatni Pistonsi. Ipak, Vejd i Šek su odlučili da se vrate još jači naredne sezone. Prvo su pali Bulsi, zatim Bruklin, a osveta je servirana Detroitu u reprizi finala Istoka. Finale se igralo protiv Dalasa, koji je imao prednost domaćeg terena i 2 - 0 u seriji. Upravo to je bio okidač za Vejda, koji nije hteo da doživi još jednu neuspešnu sezonu. Majami je tokom naredna četiri meča stizao do pobede, a momak iz Čikaga je imao neverovatnu statistiku. On je u ta četiri meča prosečno beležio 39.2 poena, 8.2 skoka i nešto više od tri asistencije. Tom serijom je sebi izgradio status legende u Majamiju i posebno mesto u srcima navijača sa Floride.

Nakon toga usledio je nešto slabiji period i za Vejda i za Majami. Uglavnom zbog povreda samog Dvejna. Rajliju je bilo jasno da nešto mora da menja, a to nešto se zvalo Erik Spolstra, koji je i dan danas na klupi Hita. To je bila MVP sezona Vejda. Ubacivao je 40 poena u uzastopnim utakmicama. Ubacio je Juti 55 poena, gde mu je nedostajala asistencija do tripl-dabla sa preko 50 poena. Omraženim Niksima je isporučio čak 24 poena u poslednjoj četvrtini, od čega šest trojki. Te sezone je čak tri puta ubacio preko 50 poena, a 10 puta preko 40 poena. Čak 18 puta je imao preko 10 asistencija i 32 puta više od tri ukradene lopte. Na sve to je 14 puta imao preko tri blokade na utakmici. Postao je prvi igrač u istoriji koji je imao 2.000 poena, 500 asistencija, 100 ukradenih lopti i 100 blokada u sezoni. Bez dvoumljenja, bio je najbolji "all around" igrač lige. Ta sezona je ostala u senci Majamijevog ispadanja od Atlante već u prvoj rundi. Tada su već krenule spekulacije o Vejdovoj želji za trejdom u tim koji bi mu omogućio da osvoji još neki prsten.

 

 

On je razmišljao drugačije i stvorio ideju o "Velikoj trojci" na Floridi. Ubedio je Krisa Boša i Lebrona Džejmsa da mu se pridruže, odrekavši se svog dela novca. To je izazvalo prave potrese u ligi, kako sa takmičarske, tako i sa marketinške strane. Ono što je na kraju obeležilo jeste tu sezonu jeste poraz od Dalasa predvođenog Dirkom Novickim u finalu lige. Hit i Vejd nisu hteli sebi da dozvole još jedno poniženje naredne sezone. Ekipa se regrupisala i trojka je krenula po prvi zajednički prsten. Istok su osvojili dosta lako, s obzirom na činjenicu da su određeno vreme proveli bez Krisa Boša, a u finalu ih je čekala Oklahoma predvođena Durentom, Hardenom i Vestbrukom. Majami sebi ovaj put nije dozvolio iznenađenje i Vejd je stigao do drugog prstena. Naredne sezone očekivanja su bila identična, pogotovo nakon dolaska Reja Alena. Protivnik u finalu nije bio naivan, Popovi Sparsi su bili spremni da pomrse planove velikom favoritu, ali Majami se nije dao. Zahvaljujući ofanzivnom skoku i trojci upravo pomenutog Alena Majami je stigao do druge uzastopne titule, a Vejd do trećeg prstena. Mnogi su očekivali da se serija trofeja nastavi, ali ne možete Grega Popoviča dva puta nasamariti. Sparsi su predvođeni Lenardom naredne godine servirali hladnu osvetu i na taj način "rasformirali" Majami. Džejms je odlučio da se vrati u Kavse, Boš je kuburio sa povredama i Vejd je ostao sam. Dve godine nakon toga odlučio je da zaigra za rodni Čikago, gde se nije previše zadržao i nakon kratke epizode u Kavsima odlučio je da se vrati u Majami i odradi tzv. "Poslednji ples". Turneja na gostujućim terenima prošla je u menjanju dresova, a jedan više niko neće nositi u Majamiju.

 

 

Legendarni dres sa brojem tri se pre dve godine podigao u svodove "Amerikan Erlajns" arene i na taj način upisao sebe u knjigu besmrtnih. Vejd je bio neko ko se nikada nije žalio, ko nije tražio veliku medijsku pažnju, već je sve radio na terenu. Njegov prvi korak teško da će ikada iko nadmašiti, želju za pobedom i taj mentalitet pobednika koji su u to vreme verovatno imali samo on i Brajant. Munjevite promene, pitbulovska odbrana, lider - sve je to bio legendardni Dvejn Vejd aka "The Flash".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading