Odbojkaši Srbije
EPA Julien Warnand
Odbojkaši Srbije

EPA Julien Warnand

Odbojkaši Srbije, Foto: EPA Julien Warnand

U nedelju u 17.30 odbojkaši Srbije će na megdan Slovencima, za treću titulu šampiona Starog kontinenta, za pehar i zvanje najboljeg u Evropi. Rival će igrati za prvo evropsko zlato. Do finala su puleni Slobodana Kovača već srušili neverovatnih osam prepreka.

Redom su pred odbojkašima Srbije padali Nemačka i Slovenija po 3:0, zatim Španija 3:1, zatim su maksimalni bili protiv Belgije, Austrije i Češke, da bi ih Ukrajinci pošteno namučili.

Posle velike borbe, mnogo preokreta, sjajnih poena, srpski titani slavili su sa 3:2, čime su zakazali sudar s Francuzima, starim znancima... A u polufinalu u hali "Bersi" – spektakl!

"Trikolori" su poslednjih godina bili dosta uspešniji u međusobnim duelima, samo dve pobede Srbije na zvaničnim takmičenjima, ali ono što su Kovačevi momci prikazali... Srce lavova!

Prvi set dobila je Francuska, Srbija uzvratila udarac, povela 2:1, domaći se vratili na 2:2... I neverovatni taj-brejk koji su srpski odbojkaši otvorili sa 5:0. Sve je već tada bilo jasno, ko će u finale!

Slovenci iza sebe imaju sjajan turnir. U polufinalu su u "Stožicama" razbili svetskog prvaka Poljsku sa 3:1, pre toga moćnu Rusiju istim rezultatom. Grupnu fazu igrali su promenljivo, ali bili su pravi kad je trebalo.

Potencijalno se čekuje velika borba, pa je vrlo moguće da će neki od setova biti rešen na razliku.

Slovenija i Srbija sastale su se do sada mnogo puta u prijateljskim utakmicama, dok je u onim zvaničnim skor 3-1 u korist "plave čete", na Evropskim prvenstvima je 1-1.

Naša zemlja je samo jednom izgubila utakmicu za medalju, tradicija je na našoj strani. Dva zlata, jedno srebro – to je taj jedini poraz od sjajne Holandije 1997. godine - i čak osam bronzi.

Slovenci imaju jedno srebro, Francuska ih je savladala u finalu 2015. sa 3:0. Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka... A srca u grudima srpskih odbojkaških junaka, kucaju kao jedno. Čuvajte se plave čete!

BONUS VIDEO:

Mališani na tribinama proslavljaju gol Partizana