ŠAMPION Živorad Žika Marković osvojio dva prva mesta na Evropskom prvenstvu u Moskvi
Privatna arhiva

 

Živorad Marković, aktuelni i svetski prvak, takmičio se u kategoriji do 90 kilograma u dve discipline - M-3, RAW i EQ. Najpre je kao od šale podigao 150 kilograma i ostalim učesnicima ostavio domaći zadatak. Drugoplasirani je podigao 125 kilograma... Šampion ipak nije imao vremena za slavlje, jer je prozvan da se takmiči i u disciplini EQ i RAW, u kojoj je, podigavši 140 kilograma, osvojio drugo zlato za Srbiju.

- Prošle godine sam se takmičio za Rusiju. Pozvali su me, ponudili mi državljanstvo, omogućili treninge i ja sam prihvatio. Početkom marta ove godine mi je stigao poziv za Evropsko prvenstvo u Moskvi, ali i prijatno iznenađenje - uz poziv su mi rekli da mogu da biram čije ću boje da branim. Čak su mi i predložili da se borim pod srpskom zastavom, jer sam Rusiji već doneo zlato. Prihvatio sam i dogovorio se s njima da se već za dve nedelje borim za Rusiju na drugom takmičenju. Jedno je klupsko, a drugo... Čuće se - kroz osmeh za Alo! kaže Marković, prethodne tri godine naš državni prvak.

ŠAMPION Živorad Žika Marković osvojio dva prva mesta na Evropskom prvenstvu u Moskvi

Privatna arhiva

 

Na takmičenju u Moskvi je bilo više od 1.200 učesnika iz mnogobrojnih evropskih zemalja.

- Družio sam se komšijom Bugarinom, sportistom za koga će svet tek da čuje. Nisam mogao da se odvojim i od Čečena, koji kad su čuli odakle sam, stalno su bili uz mene. Pričali su o Srbiji samo u superlativu. Tako su govorili i o predsedniku Vučiću i ponavljali da smo braća. S Čečenima i Bugarinom sam izašao i prošetao Moskvom. Obišli smo prodavnice da bih za prijatelje kupio poklone, sitnice... Priznajem, očekivao sam vlada nestašica, ali je suprotno. Prehrambene prodavnice su pune, svega ima i ne osećaju se sankcije. Gorivo je jeftino, skoro džaba. Obični ljudi žive svoje živote kao svuda u svetu - dodaje Marković.

Sport bolji od ulice

Marković se dizanjem tegova bavi četiri godine i do danas je neprikosnoven u svojoj kategoriji. Pokazao je da su za uspeh dovoljni jaka volja i dobar trening. Kaže da se trudi da primerom pokaže i mladima da je sport bolji od ulice. Trenirao je i džudo, juniorski je prvak u boksu...

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading