šah
Foto: Promo/Šahovski savez Srbije

Nije uspeo Ivić da ponovi rezultat od pre dve godine kada je savladao Valjeha Ponsa i eliminisao ga iz takmičenja. Ove godine je usledio potpuni revanš iskusnog španskog velemajstora, 0:2. U prvoj partiji mini meča, Ivić je imao veliku prednost, snažan napad na protivničkog kralja ali je obostrani cajtnot uticao da naš mladi velemajstor ne pronadje pravi put do pobede. Kada su svi mislili da će se ponoviti prošli svetski kup, Ivić je odigrao nekoliko pogrešnih poteza nakon čega je prednost prešla na stranu španskog velemajstora koji nije ispustio ukazanu priliku. Očigledno je da je ovakav poraz uticao na Ivića tako da je Valjeho Pons slavio i u drugoj partiji.

Teodora Injac i Aleksej Sarana su pobedama od 1,5:0,5 izborili plasman u treće kolo! Oboje su prve partije remizirali ali su u drugoj sigurnom igrom nadigrali svoje protivnike. Teodora je bila bolja od veoma jake francuske šahistkinje Sofi Milije, a Aleksej Sarana od Huang Renjijea iz Kine. Može se reći da je Sarana opravdao ulogu favorita u drugom kolu, dok je Teodora imala zaista težak zadatak za plasman u 1/16 finala. Bravo!

VELIKI USPEH SRPSKE ŠAHISTKINJE Najbolji plasman Teodore Injac na svetskoj rejting listi

Preostala trojica naših velemajstora su remizirali svoje partije i sutra će u doigravanje. Najteži zadatak je imao Ivan Ivanišević koji je održao ravnotežu u obe partije protiv izrazitog favorita, vijetnamskog velemajstora Le Kuang Lijema i tako pokazao da može da se nosi sa najjačim svetskim velemajstorima. Ne mnogo lakši zadatak imali su Aleksandar Inđić protiv Etjen Bakroa iz Francuske i Aleksandar Predke protiv domaćeg velemajstora Rauf Mamedova.

Posle dužeg vremena Srbija ima veliki broj igrača koji nastupaju na najvećoj sceni. Sa pravom se nadamo da neke od njih gledamo i u završnici takmičenja.

Sutra su na programu taj-brejk partije, a na scenu izlaze Injić, Ivanišević i Predke.

Teodora Injac i Aleksej Sarana će imati dan odmora. Aleksej Sarana već zna da će u trećem kolu igrati protiv Kirila Ševčenka, Ukrajinca koji nastupa za Rumuniju, dok Teodora čeka  pobednicu doigravanja u meču izmedju Aleksandre Kostenjuk (pod ruskom zastavom bila prvakinja sveta, a sada igra za Švajcarsku) i Jan Tijangi (Kina).

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading