NFL Brazil
Printscreen Facebook
NFL Superbowl 55.

EPA

NFL Superbowl 55., Foto: EPA

Ko će postati šampion 55. Superboula?

 

Iako će sve oči večeras biti uperene u prve zvezde oba tima, što je i logično, ali ne možemo ignorisati i druge sjajne igrače koji su svojom igrom takođe pomogli svojim timovima da dođu do 55. Superboula.

Tom Brejdi, Foto: EPA

Pored velikih imena značajan uticaj tokom sezone imaju i dvojica novajlija koje su Bakanersi doveli u svoje redove ove sezone. Prvi od njih dvojice je desni tekl Tristan Virfs 13. pik na draftu, kojeg su od prve utakmice odmah stavili kao startera, iako to nije uobičajno, ali je on opravdao ukazano poverenje i do samog kraja bio sjajan zbog onoga zbog čega je doveden - a to je da obezbedi zaštitu Tomu Brejdiju. Drugi važan novajlija iz redova Tampe jeste Entoan Vinfild 45. pik na draftu, koji igra na poziciji sejftija i koji je takođe opravdao ukazano poverenje - Imao je 94 obaranja, tri seka, šest odbranjenih pasova, jedan presečen pas, dva isforsirana i jedan osvojen fambl.

Zanimljiva činjenica je ta da je Mahoms tokom prvog Brejdijevog nastupa u Superboulu imao tek šest godina.

Patrik Mahoms, Foto: EPA

Kao i Bakanersi i Čifsi imaju dvojicu sjajnih novajlija koje su u svoje redove doveli ove sezone. Prvi je igrač na poziciji trkača, Klajd Edvards-Iler 32. pik sa drafta, koji se od starta uklopio u najbolji napad lige, pokazao da je sjajan igrač i time opravdao ukazano poverenje koje je dobio od Endi Rida. Drugi novajlija na koga treba obratiti pažnju je kornerbeka Ladžerijus Snid, koji je već na otvaranju sezone stigao do prvog presečenog pasa. Iako nije starter i dalje je igrač kojeg se napad Bakanersa treba plašiti.

Muzički spektakl na poluvremenu

The Weeknd NFL

Printscreen Twitter

The Weeknd NFL, Foto: Printscreen Twitter

Spektakl tokom poluvremena Superboula jedan je od najvećih muzičkih događaja godine. Drugu godinu zaredom, NFL će organuzovati muzički program u saradnji sa Džej Zijem i njegovom kompanijom "Roc nation", a glavna zvezda šou programa biće kanadski pop pevač The Weeknd. On je prvi izvođač iz Kanade na ovom događaju još od Šanaje Tvejn koja je nastupila 2005. godine. 

Ovog puta teren neće biti pun navijača. U stvari, bina uopšte neće biti na terenu, već će, prvi put u 55-godišnjoj istoriji NFL-a, biti postavljena na tribinama, u skladu sa strogim protokolima koronavirusa namenjenim ograničavanju kontakta sa igračima i trenerima.

Pola minuta reklame - 5,5 miliona dolara

Superboul je događaj koji privlači najveću pažnju u Americi, a gledanje reklama za vreme meča postalo je gotovo jednako velika tradicija kao i gledanje same utakmice. Ovo je događaj tokom kojeg se emituju najskuplje reklame na svetu, gde 30 sekundi košta oko 5.5 miliona dolara.

Žene pišu istoriju

"Njeno elitno suđenje i posvećenost u dosadašnjem radu donele su joj mogućnost da postane deo istorije i dobije šansu da sudi na Superboul. Čestitam Sari na zasluženoj nagradi", rekao je Troj Vinsent, čelnik NFL.

Ove godine žene definitivno pišu veliku istoriju na Superboulu, pošto će se pored sudinice Sare Tomas na terenu naći još dve žene na pozicijama pomoćnih trenera, Maral "M.J." Skakavac Javadifar i Lori "Lo" iz Bakanirsa. 

I pored korone ipak publika

Ove godine meč se igra na Džejms stadionu, domu Tampa Baj Bakanirsa. Iako su gotovo celu sezonu klubovi igrali pred praznim tribinama, NFL je ipak odlučio da će se Superboul igrati pred publikom i da će na stadionu moći da prisustvuje 22 hiljade navijača. Pored toga odlučeno je da će 7.500 besplatnih karata biti dodeljeno zdravstvenim radnicima kako bi im se zahvalili i odali počast za nastavak izvanredne borbe tokom pandemije.

"Mislim da je ovo najmanje što možemo da uradimo za zdravstvene radnike. Oni su istinski heroji Amerike. Takođe, na ovaj način želimo da promovišemo važnost vakcinacije, kao i nošenje maski u javnosti", rekao je Rodžer Godel, komesar NFL lige.

Ono što je sigurno je to da favorita definitivno nema i sve u svemu nema sumnje da nas čeka novi veliki spektakl. Florida je spremna da kruniše novog šampiona.

PROČITAJTE JOŠ: