Fabiano Karuana
EPA-EFE/Berit Roald
Fabiano Karuana

EPA-EFE/Berit Roald

Fabiano Karuana, Foto: EPA-EFE/Berit Roald

Kako smo i predvideli, kraj sve bliži, na tabeli neizvesno i ostaće tako i u poslednjem kolu.

Ovo se dugo nije videlo na šahovskoj pozornici, kolo bez remija. Treba ipak napomenuti da je Svetska šahovska federacija u turnir uvrstila pravilo da se ne može sklopiti remi pre 40. poteza.

Rezultati 12. kola: Fabiano Karuana – Aniš Giri 0:1, Liren Ding - Aleksander Griščuk 1:0, Maksim Vašir-Lagrav - Kiril Aleksenko 1:0, Hao Vang - jan Nepomniačtči 0:1.

Karuana je u početku partije stekao prednost i činilo se da će u najgorem slučaju remizirati protiv Girija. Samim tim, pobednik turnira bi se praktično znao. Kako je partija odmicala, prednost se topila i Giri je preuzeo inicijativu, zaposeo c liniju, zagospodario i kontrolisao tablu. Na kraju serijom atraktivnih, lepih i hrabrih poteza, porazio Karuanu.

Ding je protiv Griščuka odigrao strpljivo, bez žurbe, čekao svoju priliku i dočekao je. U obostranom cajtnotu, Ding je odigrao bolje. Griščuk je sa par, može se reći velikih grešaka, sebe porazio. Iako je ličilo u središnjici na remi, na momente je čak crni bolje stajao. Ipak, zasluženo, Ding osvaja još jedan poen.

U partiji između Lagrava i Kirila bitka se odvijala na delu table koji pripada crnom. Lagrave je od početka partije dominirao i kao da se trudi da koliko toliko popravi lošu sliku, koju je zadnjih par meseci stvorio o sebi.

Setimo se samo superturnira u Holandiji. U završnici je Lagrav imao pešaka više, pa je Kiril, videvši da mu nema izlaza, predao partiju.

Vang je pokušao da zakomplikuje situaciju Nepomniačtčiu. Ipak u jednoj partiji gde je crni imao konstantno blagu prednost, čekala se još jedna nepreciznost da dovede do gubitka partije. Upravo se to i desilo. Završnica gde je zauzet drugi red belog, uz aktivnijeg skakača, pritisak se prevalio u ognjište belog. Brana je popustila i donela Janu još jedan poen.

Dva kola pre kraja Jan i Giri ulaze u finiš sa razlikom od pola boda.

Stanje na tabeli posle 12. kola: 1. Nepomniačtči 8, 2. Giri 7,5, 3. Vašir-Lagrav 6,5, 4. Karuana 6, 5. Griščuk 5,5, 6. Vang 5, 7. Aleksenko 4,5, 8. Ding 4.

Ne sumnjamo da će Griščuk učiniti sve kako bi savladao Girija i pomogao svom zemljaku. Biće interesantno, može li Lagrav da pobedi Nepomniačtčia u zadnjem kolu, nada se čudu, da Giri i Jan kiksnu, a on opet pobedi.

E, to bi tek bilo dobar material za neki film. U nedelju je slobodan dan. Igrači će ga zasigurno iskoristiti da se maksimalno opuste u pokušaju da turnir završe što bolje.

Veliki je pritisak na vodećem Janu. Videćemo ima li dovoljno nerava da savlada svoje emocije i očekivanja nacije. Da podsetimo, turnir se igra u Rusiji. Sve oči su sada uprte u njega. Verovatno su uključeni šahovski i super timovi Rusije, kako bi odradili što bolju analizu protivnika u pokušaju da iznenade protivnike.

Svi sa nestrpljenjem iščekujemo ponedeljak i 13. kolo.