Aniš Giri
EPA-EFE/Koen van Weel
Aniš Giri

EPA-EFE/Koen van Weel

Aniš Giri, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Dončenko je pokušao protiv Vojtačeka sve, ali u situaciji kada je na tabli ostao po lovac, sa pešakom više nije se moglo dalje. Pešačka struktura, odnosno pešaci na belim poljima, morali su biti zaštićeni kod Dončenka, pa nije mogao u napad. Remi je bio neizbežan.

Duda Krištof slično protiv Giri Aniša. U topovskoj sa pešakom više, morao je da se usredsredi na odbranu pešaka na d4, pa je i u ovoj partiji u 39. potezu remi bio neizbežan.

Mladi Rus Esipenko je i u ovom kolu imao više razloga za zadovoljstvo. Grandelius je bolje otvorio partiju, vodio igru, ali kada je to trebalo realizovati, sa par nepreciznih poteza odveo je partiju u remi završnicu, nakon čega je sklopljen remi.

Najinteresantnija partija viđena je u duelu između Harikrišne i Karuane. Šansa je bila obostrana za trijumf, ali usled dinamike, adrenalina, važnosti i sigurno sreće, ceo bod je ispušten. Možda je na kraju i najpravičniji remi u situaciji kada je Harikrišna imao pet pešaka i topa, naspram topa i lovca.

Dojučerašnji državljani Irana sada to više nisu. Tari Arion nastupa za Norvešku, dok Alireza još kalkuliše, pa igra pod FIDE zastavom. Njih dvojica su odigrali meč pun emocija, što se osetilo kroz poteze koje su vukli. U samo 30 poteza sklopljen je remi, ali ono što smo videli, šteta što nije još trajalo. U narednim godinama izdanci iranske škole boriće se sigurno za krov sveta.

Francuz Lagrav je ušao kao izraziti favorit protiv Španca Guihara. Tokom cele partije, koja je trajala najduže, i gde je odigrano 80 poteza, igru je vodio Lagrav, ali uspešnim odbranama David je uspeo da u topovskoj izbori remi.

Magnus Karlsen ima jasnu taktiku. U prvom delu turnira gleda da sačuva svežinu, eventualno zabeleži jedan plus, a onda u nastavku furiozno krene i osvoji turnir. Tako je i ovog puta prvi završio svoj meč protiv domaćeg igrača Van Foresta.

Nakon četvrtog kola ista meta isto odstojanje, grupa takmičara vodi sa po 2,5 poena: Harikiršna, Karlsen, Giri, Karuana i Grandelius. Odmah su tu sa po 2 Van Forest, Vašir-Lagrav, Esipenko, Firouzja i Vojtašek.

U drugoj trećini turnira, koja počinje u četvrtak, čekamo rasplet. Sutra je na programu slobodan dan, gde će igrači sakupiti potrošenu energiju i pažnju usmeriti na nastavak turnira.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: