Fabiano Karuana
EPA-EFE/Berit Roald
Fabiano Karuana, Foto: EPA-EFE/Berit Roald

Krenuo je Norvežanin Karlsen silovito, otvoreno po ceo poen, ali je naturalizovani Tari Arjan pokazao da ume da se odbrani i dođe do važnog remija crnim figurama.

Karuana je odigrao jedan bled meč, gde je sitnim nepreciznostima mogao i da izgubi, ali na kraju, ipak, još jedan remi.

Mladi Rus Esipenko je zadovoljno trljao ruke, kada je u poziciji sa blagom prednošću Lagrava ponavljanjem poteza izborio remi. Ni sam Francuz izgleda nije bio raspoložen da eksperimentiše u situaciji gde je imao topa, skakača i pešaka u zamenu za damu.

Firouzja je od starta krenuo da napada na kraljevo krilo i lepim manevrom uspeo da to privede kraju i dođe do važne pobede protiv Španca Antona Guiljara Davida.

Giri i Dončenko su odigrali partiju koju treba što pre zaboraviti, bez ideja, kao da su želi što pre da remiziraju.

Zato je Harikrišna umešno sačekao razigranog Grandeliusa i u kontri uspeo da dođe do važnog pešaka. Uzimanjem tog pešaka, Harikrišna je otvorio put svom pešaku ka osmom redu, gde su mu pomagali dama i skakač. U borbi sa takođe damom i skakačom, Grandelius je predao.

Vojtašek i Van Forest su igrali do 40. poteza, nakon čega su u zablokiranoj poziciji sa skakačem i lovcem protiv skakača i lovca i sa po šest pešaka sklopili remi.

Nakon 3. kola kao na "Tur de Fransu", grupa takmičara vodi sa po 2 poena: Harikrišna, Karlsen, Giri, Karuana i Grandelius.

Za vrat im dišu, sa po 1,5, Van Forest, Vašir-Lagrav, Esipenko, Firouzja i Vojtašek.

Ovo dovoljno govori koliko će svaka pobeda biti značajna i važna, baš kao i da se ne izgubi.

U utorak je 4. kolo, a u sredu supervelemajstori odmaraju do novih uzbuđenja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: