Jovana Savić
SPD Radnički
Jovana Savić

SPD Radnički

Jovana Savić, Foto: SPD Radnički

Novi član ženske rukometne Superlige, kragujevački Radnički, produžio je ugovor na još godinu dana sa Jovanom Savić (32), koja je pred kraj prošle sezone iznenada uskočila u tim. Ona je tada zamenila povređenu Jelenu Pojužinu i odigrala nekoliko utakmica bez ikakvog ugovora, a prvenstvo je prekinuo koronavirus.

Sve to ne bi bilo čudno da Jovana nije napravila višegodišnju pauzu, a mnogi su smatrali i da je potpuno napustila sport. Poznavaocima rukometa poznata i po devojačkom prezimenu Sologub, karijeru je započela u rodnom Boru, gde je za istoimeni klub nastupala do 18. godine, kada se preselila u Radnički i Kragujevac, u kojem se upisala na Ekonomski fakultet.

Jovana Savić

SPD Radnički

Jovana Savić, Foto: SPD Radnički

- Uporedo sa igrama za Radnički redovno sam studirala, pri kraju studija se zaljubila, ali i morala da operišem slepo crevo, posle čega je usledila pauza od šest meseci, koja se, eto, produžila na 10 godina - priča za „Alo!“ nekadašnja reprezentativka u svim mlađim selekcijama.

Posle desetogodišnje pauze, tokom koje je rodila ćerke Ljubicu (7) i Milicu (2) i završila fakultet, želja za sportom je nadjačala i rešila je da se vrati rukometu.

Jovana Savić

SPD Radnički

Jovana Savić, Foto: SPD Radnički

- U Boru sam trenirala više sportova. I košarku, i karate... Ali rukomet je bio prva prava ljubav. Krajem novembra prošle godine vratila sam se u Radnički da budem podrška talentovanoj Amini Hasanović (18), pa i da vidim gde sam, a u mladim godinama sam za golmane - uz smeh kaže Jovana, podsećajući na onu poznatu izreku da su „golmani kao vino - što stariji to bolji“.

„Mama, hvataj, nemoj da se bacaš“

Jovanina starija ćerka Ljubica, đak prvak, ide na utakmice i treninge kada je to moguće. I uvek ima „stručni“ savet:

- Mama, što se bacaš na loptu, uhvati je odmah. Jovana kaže da Ljubica voli balet i da je malo savladala osnovne veštine, ali je prestala. - Krupna je na mamu. Za nju je neki sport, a ja bih volela da to bude plivanje ili odbojka - objašnjava ona.

Ispostavilo se da Jovana može da pomogne Radničkom i da ne sputava razvoj Hasanovićeve. Nema ni problem zbog male dece. Maksimalno je podržavaju suprug Radovan, svekar Miloš i svekrva Sneža, koja najviše brine o deci. Njeni roditelji Marija i Dragan su u Boru i samo su navijači.

- Na obostrano zadovoljstvo ponovo sam u Radničkom, u ekipi sa puno talentovanih igračica, prožetoj s nekoliko iskusnih. Smatram da imamo veliku perspektivu i nadam se da ću doprineti ostvarenju dobrih rezultata - ističe Savićeva.

PROČITAJTE JOŠ: