Magnus Karlsen
EPA-EFE/Koen van Weel
Magnus Karlsen

EPA-EFE/Koen van Weel

Magnus Karlsen, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

U 9. kolu "šahovskog Vimbldona" viđene su tri pobede. Nema sumnje da su svi jako dobro teoretski potkovani i da sipaju varijante kao iz rukava.

Tu uvek dođe i po neka novost (kompjuterska) i onda nastaje taktičko nadmudrivanje ili ulazak u pripreljen sistem protivnika.

U prvoj partiji viđena je partija bez izrazitih amplituda i gde je počelo tu je sve i završeno.

Magnus je protiv Grandelijusa rešio da pobedi i da u preostalih, sada već četiri kola, popravi utisak, koji je do sada pokazao.

Giri je protiv Vašir-Lagrava stvorio prednost i držao je do kraja. Dovoljno da sa Karuanom uz Firouzju preuzme vrh tabele.

U najinteresantnijem duelu između dva tinejdžera, viđena je partija puna respekta, nepreciznosti i nedovoljnog samopouzdanja. U takvoj situaciji, remi je neizbežan, baš onakav, kakav su verovatno i sami igrači želeli pre meča.

Jorden Van Forest

EPA-EFE/Koen van Weel

Jorden Van Forest, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Karuana je najzad pokazao zašto je drugi igrač na svetskoj listi. Crnim figurama uspeo je da pobedi Vojtašeka. Karuana je krenuo deo po deo teritorije da osvaja, a Vojtašek, kao da se nadao da će mu protivnik ponuditi remi, što se nije desilo.

Rezultati 9. kola: David Anton Guiharo - Pentala Harikrišna 0,5-0,5, Magnus Karlsen - Nils Grandelijus 1-0, Alireza Firouzja - Andrej Esipenko 0,5-0,5, Aniš Giri - Maksim Vašir-Lagrav 1-0, Arjan Tari - Jan-Krištof Duda 0,5-0,5, Jorden Van Forest - Aleksander Dončenko 0,5-0,5, Radoslav Vojtašek - Fabiano Karuana 0-1.

Poredak posle 9. kola: 1. Aniš Giri 6, 2. Fabiano Karuana 6, 3. Alireza Firouzja 6, 4. Andrej Esipenko 5,5, 5. Jorden Van Forest 5,5, 6. Magnus Karlsen 5,5, 7. Nils Grandelijus 4,5, 8. Pentala Harikrišna 4,5, 9. Radoslav Vojtašek 3,5, 10. Arjan Tari 3,5, 11. Jan-Krištof Duda 3,5, 12. David Anton Guiharo 3,5, 13. Maksim Vašir-Lagrav 3, 14. Aleksander Dončenko 3.

U sredu od 14 časova igra se 10. kolo. Posebno će interesantan da bude derbi svih derbija, partija između prvog i drugog igrača sveta, Karuane i Karlsena, a nama gledaocima, ostaje samo da uživamo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: