Andrija Gerić
printscreen you tube
Andrija Gerić

printscreen you tube

Andrija Gerić, Foto: printscreen you tube

Zlatni olimpijac je istakao da ga je psihologija uvek interesovala, te da je na savet jednog psihoterapeuta odlučio da se posveti toj profesiji.

- Ja sam išao na neku psihoterapiju zbog sebe, taj psihoterapeut mi je predložio da se bavim ovim poslom. To se meni dopalo kao ideja. Ja sam završio za trenera, ali taj posao me nije privlačio, jer to je isto što i biti sportista, a možda i teže. Onda sam završio psihologiju, prošao sam kroz kurseve vezane za sport i mentalanu pripremu. Odlučio sam da budem mentalni kouč i sportski psiholog. Mislim da je ta konbinacija dobra, zato što i sportska psihologija i mentalni koučing imaju svoje prednosti, a ja se trudim da to kombinujem da bi sportisti bili zadovoljni - kaže čuveni odbojkaš za "Alo.rs".

Ističe da mladi sportisti koji dolaze kod njega imaju poverenje jer su došli kod čoveka koji je prošao sličan put i da im to dodatno daje motivaciju da rade na sebi.

Proslavljeni sportista dodaje da mu ogromno iskustvo pomaže da te mlade ljude razume mnogo bolje. Jer kako kaže, on je prošao mnogo toga u karijeri, od pionirske faze do momenta kada trener ima svoje favorite.

Gerić dodaje da sportisti uglavnom kod njega dolaze sa pitanjima vezanim za samopouzdanje, a on nema dilemu kada je ta tema u pitanju.

- Samopouzdanje je nešto što je u vama, to ne možete izgubiti, a ni naći. To je nešto što je stalno kod vas, samo nekad zaboravite gde ste ga zaturili. Ja dok sam bio sportista imao sam neke svoje rituale, radio sam neke vrste vizualizacije, a iz ove prizme mogao sam to i bolje - priznaje nekadašnji bloker naše reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Kada je reč o profesionalnom sportu Gerić kaže da je on danas pogrešno shvaćen, jer ispada da se deca počinju baviti sportom kako bi bili profesionalci, a to je po njemu pogrešno. Po njegovom viđenju sportom na prvom mestu bi trebalo da se bavite zato što to volite, a ako se otvori mogućnost za profesionalnu karijeru, to je onda još bolje.

- U redu je kada deca imaju svoje snove, ali biti profesionalni sportista uopšte nije lako. Čovek mora da se preispita. Dešavalo mi se da neki od mladih sportista sa sesija vremenom odluče da se ne bave profesionalnim sportom. Roditelji to ne razumeju, ali posle shvate da je to bila dobra odluka - kaže Gerić.

Istakao je i da se iz poraza dosta može naučiti i da se uvek može izvući zaključak koji bi trebalo primenti u sledećoj utakmici.

- Ako gledate sve kroz rezultat, onda je to problem. Mnogi gledaju sport kroz pobede i poraze. Poraz je neka vrsta povratne informacije, na čemu ti još moraš da radiš. Jer ti se uvek spremaš za ono što će se desiti u budućnosti - rekao je Gerić.

Pročitajte još: