Kristina Liščević
privatna arhiva Kristine Liščevi
Kristina Liščević

privatna arhiva Kristine Liščevi

Kristina Liščević, Foto: privatna arhiva Kristine Liščevi

Sa njom ne mogu da pričam, onako, zvanično. Kada se sa nekim poznaješ pola života i još kada ti na uvce peva „Nagovori” od Cece, e tu su već neke druge relacije u pitanju.

Neko tako čistog srca, neko koga ne možeš da ne voliš, ispunio je jedan od snova. A, pitanje bi li, da nije ove vražije korone.

- Meni je bilo super, prebolela sam je na početku pandemije. Iako sam se čuvala, zakačila me. Izolacija, četiri zida, ali mi ni u jednom trenutku nije bilo dosadno. Znaš me, ja sam, onako, malo „luda”. Uvek ja nađem čime ću da se bavim - uvek sve na šalu okrene Kiki, kako je svi od milošte zovemo.

Kristina Liščević (31), kao detence kome đavo ne da mira, ne dopušta da joj vreme prolazi uzalud. Dok drugi strahuju, vrzmaju po glavi negativne misli, ona uz osmeh gleda kako da i ova valovita vremena preleti na vrhu talasa.

Pesma "I'm gonna win" koju je iznedrila iz srca, duše, mogla bi da bude i poruka svima.

Mnogi su je preveli kao - „Pobediću”, misleći samo na teren, utakmicu... Je li uistinu to ono o čemu si mislila i na šta si ciljala pišući te stihove?

- Ne!

Znao sam! Nije Kiki tako prosta, u njenoj duši vrzma se znatno više toga.

- Nosi ona mnogo dublju poruku. Pobeda jeste bit, ali u životu, poslu, noseći se s problemima, bolešću… Bit je da se, slušajući je, dobije lepa energija za nastavak dalje. Uz nju nešto treba da proradi u tebi, da kažeš, na tren zaboraviš sve negativno što se dešava… Poenta videa je pravljenje priče da sportisti ne moraju samo da se bave sportom!

Ček, ček…

- Mi, profesionalci, sportom se bavimo četiri, pet sati dnevno, a ostaje nam ih još toliko u danu u kojima sebi treba da omogućimo da se posvetimo nečemu što će nam doneti budućnost. Treba uvek biti spreman, niko ne zna šta nam dani i godine nose. Li mjuzik studio, Mireja i ja smo iste, zajedničke snove, podelili sa svima kroz spot.

Ne traje karijera večno, a mnogi sportisti teško to priznaju…

- Imam dosta starijih drugara, slušam ih, njihov pogled na svet, život. Primetila sam da mnogo sportista posle karijere pada u depresiju, ne mogu sebe ni u čemu da pronađu. Ne bih želela to sebi da dozvolim, zato smo Mireja i ja želele da na ovaj način drugima skrenemo pažnju.

Svako ima način na koji se izražava, deli poruke, Kiki je izabrala da to bude muzika?

- Hobi. Prelep. Dira baš tamo gde treba. Stric je u njoj, peva, svira harmoniku. Uz njega sam se hvatala mikrofona na svadbama. Za razliku od njega opredelila sam se za gitaru. Kada putujemo na gostovanja to traje i po osam sati. Što da mi vreme curi uzalud? Pisala sam stihove, slušala muziku, komponovala… Tako je prošlo vreme dok ova pesma nije ugledala svetlost dana.

Od ideje do realizacije prošli su meseci…

- Kao i u životu ni u ovom ne bi bilo ništa bez pravih prijatelja. Pišući imala sam ideju o nečemu što će da me razdrma dok se zagrevam(o), ali nešto je falilo… Momci iz Li mjuzik studija u Vlčei su ubacili taj srednji deo i pogodili s ritmom. Predobri su, ne samo s profesionalne strane, i ne samo oni. Komšinica nam je dala auto, našli smo ekipu koja želi da pleše… Nema ništa dobro bez dobrih ljudi, na sreću takvima sam okružena.

Svoj pečat na sve stavila je Mireja Gonzales, Kristinina saigračica iz Vlčee. Obećala je kiki da će joj jednog dana napraviti spot kada bude imala svoju pesmu.

- Završila je školu za to, a ovo joj je došlo kao vežba. Perfekcionista je, pa je prvi video obrisala jer nije bio po njenom ukusu. Mnogo poruka ostavila je kroz spot, jedna od njih je kad trčim kroz most, u prvom delu iznad mene “prolaze” uspešni sportisti, koji me motivišu, u drugom mi boginja Nike, grčka boginja pobede, daje snagu… Trčim ispod onih koji su već osvojili medalje, olimpijske. Na kraju sa mosta ulećem na teren i čuju se navijači, i to Vlčee. Baš su oni bili oduševljeni tim delom.

Teško je preneti emociju s kojom je Kiki ovo pričala, možda će sledeće reči dati samo mali nagoveštaj.

- U suštini kratak poučan film. Pesma je izašla iz mene, deo je mene, pa i ne mora niko da je voli.

Situacija baš suprotna. Hiljade pregleda, komentara podrške…

- To je uzrok ove vedrine i osmeha. Nećeš verovati šta se desilo pred objavljivanje. Kasnili smo tri sata sa objavom na Jutjubu zbog problema sa internetom. Kada smo konačno pustili u momentu su krenuli šerovi, lajkovi, nismo stigli ni link da iskopiramo i podelimo ga najbližima. O odgovorima na poruke da i ne pričam, telefon je bio blokiran, još ih je desetine neotvorenih.

Kristina Liščević

privatna arhiva Kristine Liščevi

Kristina Liščević, Foto: privatna arhiva Kristine Liščevi

Svako zlo nosi nešto dobro…

Prvo je usledio osmeh, a onda potvrda ovih reči.

- Da ne beše korone… U isto vreme Mireja i ja smo “bolovale”. Čak smo pomislile da nam 15 dana izolacije nije dovoljno da sve završimo.

Tu se javlja termin neiskustvo.

- Nisam ja dugo u ovome. Sve što napišem je na engleskom i španskom. Na našem jeziku - ne ide! Probala sam, ali…

Na sreću, ima Kristina drugaricu koja će priskočiti ako ustreba - Lena Čolak.

Ko gleda “Zvezde Granda” sigurno je dobro upamtio devojku iz Bora, po glasu, ali i frizuri, jedan deo kose ofarban u crno, drugi u belo.

- Nedavno je objavila pesmu “Majko”. Kad sam je čula pomislila sam ovo bih volela... Paše mi ritam koji je lakše za svirati na gitari, za društvo.

Kiki o pevanju i sviranju, a u biti kad treba da stane pred publiku…

- I dan danas se tresem kada mi neko kaže uzmi gitaru i pevaj. Sve da moram da šutiram penal za titulu svetskog prvaka ne bih imala takvu tremu.

OK, to je dokazala na SP protiv Nemica, kada je sa istekom vremena dala gol sa sedmerca za plasman na olimpijske kvalifikacije.

Nego, da se vratimo pevanju.

Kiki je za vreme pandemije volontirala u Crvenom krstu u Somboru. Kada je neko poput nje ne može da ne pomaže, oseća se… znate i sami kako, zato je teško dočarati milinu koja ti zaiskri telom kada izmamiš i mali osmeh na nečijem licu.

- Jedna devojka i ja smo išle u starački dom. U upitniku je pisalo ko šta zna da radi, a ja napisala da sviram i pevam. Kada sam stala pred njih - to mi je bio najveći stres u životu. A, njima zabavno i lepo.

Naredni nastupi će malo da pričekaju. Sledi Evropsko prvenstvo u Danskoj, a onda olimpijske kvalifikacije u Mađarskoj.

- Okupile smo se za EP, najvažnije je da se igra! Olimpijske igre? Zar to nije svačiji san? Nisam jedina, zar se ne vidi kroz spot. Cela ideja u njemu je Mirejina, ja sam samo pripomogla oko koreografije. Svi mi kroz priču iz spota nalazimo motivaciju.

Medalja?

- Onda ćemo pevati šta god, samo da je bude!

BONUS VIDEO: