Žarko Petrović
Alo Ž. V.
Žarko Petrović

Alo Ž. V.

Žarko Petrović, Foto: Alo Ž. V.

U prisustvu njegove porodice, saigrača iz Vojvodine i reprezentacije, predsednika OSS Zorana Gajića, predsednika CEV Aleksandra Boričića, brojnih drugih zvanica i meštana sela otvoreni su ulica i memorijalni park nazvani po Žarku Petroviću.

Srađan Simić, predsednik Opštine Bački Petrovac, izrazio je zadovoljstvo šro je na ovaj način odata pošta odbojkašu koji je 2007. godine preminuo u 42. godini.

"Danas je veliki dan, ne samo za Maglić već i za Opštinu Bački Petrovac, srpsku, ali i svetsku odbojku. Naš Žare se vratio u Maglić. Došli smo na ideju 2016. godine da ovaj prostor na kojem danas stojimo, ostavimo generacijama ispred nas kao prostor kulturno-sportskog karaktera, a kako bi to bilo bolje realizovali nego kreiranjem parka u znak sećanja na našeg velikog odbojkaša i sugrađanina Žarka Petrovića. Želim da se zahvalim Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu koji je prepoznao ideju Opštine Bački Petrovac da ovu površinu pretvori u memorijalni park i finansira izgradnju parka i podizanje biste našem Žaretu. Hvala i njemu koji nam je bio odbojkaški uzor, evo danas su ti "klinci" velikom idolu podigli bistu u njegovom Magliću", rekao je Simić.

Žarko Petrović

Alo Ž. V.

Žarko Petrović, Foto: Alo Ž. V.

Na njegove reči nadovezao se Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, koji nijemogao da zadrži bujicu emocija prilikom sećanja na prerano preminulog odbojkaša sa kojim je sarađivao na reprezentativnom, ali i klupskom nivou.

"Ne može svako da okupi ovako veliki broj građana i to je dokaz ljudskih kvaliteta koje je Žarko posedovao. Kad pomislim na Žarka Petrovića nekoliko karakteristika mi prvo dolaze u glavu. Pre svega, njegova sportska svestranost, nije se znalo da li je bio talentovaniji za odbojku, fudbal ili košarku. Takve motoričke sposobnosti pri visini od 204 santimetra nisu ostavljale nikog ravnoidušnim. Druga karakteristika bila je velika odanost prijateljima i klubu. U svakoj ekipi u kojoj je igrao bio je obožavan, u reprezentaciji, Vojvodini, Arisu... Od mladih dana do završetka karijere Žarko je bio taj oko koga su se svi skupljali. I konačno, pre i posle pojave Žarka Petrovića u medijskoj sferi ništa nije bilo isto. Mi, odbojkaši smo nekako navikli da budemo u ilegali, da budemo sport manje ispraćen od strane medija, a Žarko je prvi prokrčio put. Velikom harizmom skretao je pažnju ne samo pravim ljubiteljima odbojke, već i svim ostalim navijačima koji su pratili samo polufinala i finala velikih takmičenja. Skretao je pažnju na sebe, ali i pomagao nama da postanemo prepoznatljivi", sa suzama u očima prisetio se Gajić osvajača olimpijske bronze u Atlanti.

Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu takože se prisetio Petrovića, nekadašnjeg sigrača u čiju čast je osim memorijalnog parka otvorena i ulica. Simbolično, tabla sa njegovim imenom, postavljena je na 2,43 metra, odnosno na visini odbojkaške mreže.

"Posebno želim da se zahvalim Srđanu Simiću, predsedniku Opštine Bački Petrovac koji je inicirao ovaj projekat i ulaganje od tri milona dnara. Želim da se zahvalim i odbornicima Opštine Bački Patrovac koji su na predlog MZ Maglić doneli odluku da jedna ulica u Magliću dobije ime Žarko Petrović. Veoma sam srećan i ponosan i što je Pokrajinska vlada uložila 4,5 miliona dinara u izgradnju memorijalnog parka gde će se deca i omladina družiti, igrati i radovati životu baš onako kako je to i Žare umeo da čini na terenu. Na ovaj način vratili smo samo delić duga prema Žaretu, prema njegovom delu i svemu što je uradio za nas, za odbojku i sport u Srbiji. Bio je naš idol, uzor mladih. Uz njega smo se vinuli do neslućenih visina i prve olimpijske medalje za našu odbojku. Pravi prijatelji, vrhunski saigrači, se nikad ne zaboravljaju, oni su uvek sa nama, u našim mislima i srcima i kad nas napuste i odu u neki drugi svet. Žare je i danas tu, oko nas. Sa svojim pobedama, ali pre svega sa srcem u kojem je bilo mesta za sve. Takve ljudske gromade se na zaboravljaju. Bio mi je idol, saigrač, cimer, bio je igrački i odbojkaški svetionik našoj generaciji na putu ka uspehu", rekao je nekadašnji odbojkaški reprezentativac.

Žarko Petrović

Alo Ž. V.

Žarko Petrović, Foto: Alo Ž. V.

Događaj su uveličali i tamburaši koje je Petrović posebno voleo, a imun na najdublje emocije nije bio ni Aleksandar Boričić, predsefnik Evropske odbojkaške konfederacije.

"Jedna od najvažnnijih utakmica u našoj istoriji bila je protiv Španije, igrali smo za mesto na Evropskom prvenstvu 1995. godine. Bila nam je to jedina šansa, a gubili smo 12:8 i 2:1 u setovima. Žare je preuzeo odgovornost i doneo preokret i pobedu. Stigli smo u Novi Sad gde smo pred deset hiljada ljudi odigrali prijateljsku utakmicu protiv Švedske, a potom smo otišli na Evropsko prvenstvo i vratili se sa medaljom. Potom smo u Atlanti dva puta dobili Ruse, teško se dobija ista reprezentacija dva puta na istom turniru, naročito tako kvalitetna, ali je ta generacija imala posebnu snagu. Žare je bio veliki čovek, duša i lider te generacije. Nažalost, živeo je kratko... Bio je petak kad smo Milošević i ja razgovarali sa njim i ponudili mu da bude direktor mlađih selekcija. Ceo dan je bio veseo, slavio, u nedelju su mi javili da je u bolnici i više se nikad nismo videli. Rano nas je napustio, ali je ostavio trag i lepo sećanje", rekao je Boričić.