Zimski noćni polumaraton
Alo!/Dejan Briza
Zimski noćni polumaraton

Zimski noćni polumaraton/Promo

Spektakl na ušću Save u Dunav: Zimski noćni polumaraton, Foto: Zimski noćni polumaraton/Promo

Zimski noćni polumaraton je jedinstveni događaj u Srbiji, kao jedini sportski spektakl te vrste koji se održava u ovo doba godine u večernjim satima. S obzirom na humanitarni karakter, vreme održavanja i činjenicu da se trči na ušću Save u Dunav, ova manifestacija predstavlja poseban izazov za trkače!

„Prikazali smo Beograd u najlepšem svetlu“

Organizatori su uputili zahvalnost trkačicama i trkačima.

„Želimo da vam se zahvalimo što ste ispisali istoriju. Ovo je bilo više od običnog trčanja pored reke, ovo je nešto što je imalo mnogo veću dimenziju. Učinili smo da Beograd te noći bude prikazan u najpozitivnijem svetlu, gde je bilo dozvoljeno samo širiti osmeh, sreću i radost“, kaže se, između ostalog, u zahvalnosti.

Na ovogodišnjem, trećem po redu zimskom noćnom polumaratonu učestvovao je i „Alo!“.

- Bravo za organizatore i takmičare - kaže koleginica Biljana Dostanić, tehnički urednik naših novina, koja se prvi put okušala u polumaratonu.

- Bilo je više od 800 učesnika, a počelo je spektakularnim vatrometom. Pre svega bih istakla neverovatnu podršku ljudi i njihov mentalni sklop. Ne samo učesnika, već svih koji su dali podršku duž staze, organizatorima, sudijama, prijateljima i članovima porodica koji su bodrili takmičare.

Zimski noćni polumaraton

Alo!/Dejan Briza

Koleginica Biljana Dostanić na Zimskom noćnom polumaratonu, Foto: Alo!/Dejan Briza

Atraktivna staza

Start i cilj trke bio je kod Starog savskog mosta na keju sa novobeogradske strane. Trčalo se u smeru ka Hotelu „Jugoslavija“, gde se okretalo i vraćalo ka startu, odnosno cilju. Polumaraton (21,1 km) se trčao oko tri sata, tri kruga, dok se trka na 7 km trčala (1,5 h) jedan krug.

Staza je bila kružna, a posle trke za sve takmičare obezbeđeni su kuvano vino i štrudle u balonu FK Brodarac. Biljana je jedan od junaka, iako se na sličnim takmičenjima niko ne stavlja u prvi plan.

- Ovo je bio moj prvi polumaraton i desio mi se peh oko devetog kilometra. Povredila sam nogu, pritekli su mi u pomoć sudija i jedna takmičarka da se pridignem, a onda sam skakućući uspela da istrčim deonicu od 21,1 kilometar! Imala sam ogromnu želju najpre da se takmičim, a onda da savladam sve nedaće i dokazala sam da se sve može kad se hoće.

Zimski noćni polumaraton

Alo!/Dejan Briza

Bilo je više od 800 učesnika, Foto: Alo!/Dejan Briza

Biljana se amaterski bavi trčanjem.

- Nekada sam redovno trenirala, a ponovo sam počela pre dva meseca. I eto, s minimumom priprema uspela sam da istrčim zahtevnu deonicu, zahvaljujući podršci porodice i prijatelja.

Humanitarna nota

I ove godine nastavljena je tradicija da je trka humanitarnog karaktera. Deo novca od startnina biće uplaćen Udruženju za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, kao i 2019.

Na pitanje da li joj više odgovara dnevno ili noćno trčanje, ona kaže:

- Noćni mi definitivno odgovara, pošto i treniram u tim uslovima. Ali, ukoliko se oporavim, planiram da trčim u Kovačici i Beogradu.

Takmičari su imali čipovane startne brojeve, bandanu (multifunkcionalnu maramu), okrepljenje na stazi i poklone sponzora. Tokom trke DJemba je davao ritam, a treba pohvaliti organizatore koji su obezbedili prostor za presvlačenje i ostavljanje garderobe.

Zimski noćni polumaraton

Privatna arhiva

Zimski noćni polumaraton, Foto: Privatna arhiva

„Zimski noćni“ Beograd još jednom se pokazao kao sjajan organizator, a odziv takmičara je dokaz da ovaj polumaraton izaziva sve veću pažnju i interesovanje.