Aleks Švarcer
EPA/KARL-JOSEF HILDENBRANDT
Aleks Švarcer, Foto: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRANDT

Italijanski atletičar Aleks Švacer, pobednik trke u brzom hodanju na 50 kilometara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, osobođen je optužbe da je koristio doping, zbog čega je 2016. diskvalifikovan i onemogućeno mu je učešće na Igrama u Riju.

Nakon pravne bitke, koju je vodio šest godina, atletičar je za "Korijere dela Sera" izjavio da je ova pobeda bila teža i važnija čak i od zlatne olimpijske medalje.

Još 2011. godine list "Republika”, vodeći svoju istragu o slučaju, lansirao je tezu da je u slučaju italijanskog atletičara po sredi zavera.

Sada je sud u Bolcanu presudio da se nije radilo o dopingu već o zaveri.

Na 87 stranica obrazloženja sudija Valter Pelino je presudio da je odluka o diskvalifikaciji Švacera bila pogrešna i bazirana na lažnim, zamenjenim uzorcima urina, a na osnovu kojih je donesena presuda o diskvalifikaciji.

U presudi se upire prstom u dve svetske anti-doping organizacije kao krivce na osnovu čijeg mišljenja je italijanski olimpijac pre šest godina diskvalifikovan: VADA i IAAF.

Svi italijanski mediji pišu o slučaju. U međuvremenu oglasila se i anti-doping agencija VADA saopštenjem u kojem kažu da su "zaprepašteni odlukom suda u Bolcanu i da zbog iznesenih uvreda i optužbi spremaju sudski postupak".

Zakonske mere najavljuje i atletičar Aleks Švacer, zbog pretrpljene moralne štete i zato što je njegova sportska karijera prekinuta nakon što su svetske anti-doping organizacije tvrdile da je koristio doping.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: