Detalj sa Šahovske olimpijade u Batumiju 2018
Čes-bejz, autor: David Ljada
Detalj sa Šahovske olimpijade u Batumiju 2018

Čes-bejz, autor: David Ljada

Detalj sa Šahovske olimpijade u Batumiju 2018, Foto: Čes-bejz, autor: David Ljada

Kako to predviđa Zakon o sportu, formiran je Inicijativni odbor od šest članova, kojim predsedava Lazić. Zadatak ovog tela je da pripremi obimnu dokumentaciju i predloži najvišim državnim organima da podrže ovu inicijativu.

Šahovska olimpijada je najveći svetski skup šahista i jedna od najvećih sportskih, umetničkih i kulturnih manifestacija uopšte. Kroz svoje dugo postojanje stekla je poseban ugled, ne samo među ljubiteljima šaha, a odnos uticajnih ljudi iz sveta politike, biznisa i sporta prema Šahovskoj olimpijadi svedoči o njenom izuzetnom značaju.

Šahovska olimpijada je takmičenje koje traje 11 kola i odigrava se u 14 dana. Olimpijada se igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zvaničan deo svakog tima sačinjava 6 aktera u muškoj (5 igrača i kapiten), odnosno u ženskoj konkurenciji.

Na poslednjoj Olimpijadi, 2018. u Batumiju (Gruzija) učestvovalo je 185 ekipa iz 180 zemalja u muškoj i 151 ekipa iz 145 zemalja u ženskoj konkurenciji. Ukupan broj učesnika na Šahovskoj olimpijadi, kreće se oko 2200, broj službenih lica oko 300, a broj posetilaca iz inostranstva nije manji od 5000. Tokom Šahovske olimpijade održava se i Kongres Svetske šahovske federacije (FIDE).

PROČITAJTE JOŠ: