Roman Grožan (Has)
AP/Hamad Mohammed
Roman Grožan (Has)

AP/Hamad Mohammed

Roman Grožan (Has), Foto: AP/Hamad Mohammed

Trka Formule 1 na stazi Šakir u Bahreinu mogla je da se pamti po tragediji. Na sreću - nije!

Vozač Hasa Roman Grožan je posle sudara sa Kvjatom skrenuo i zakucao se u zid. Bolid se prepolovio i zapalio. Čudo je kako je Francuz iz njega izašao sa povredama koje nisu opasne po život.

Zvaničnici trke potvrdili su da je tom prilikom Grožan bio izložen sili od 53G!

- Srećan sam što sam živ, što vidim stvari drugačije. Ali, imam i potrebu da se vratim u bolid, moguće u Abu Dabiju - rekao je Grožan za francuski TF1.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Bekstvo iz plamena, u kome je proveo 30-ak sekundi, opisao je "skoro kao drugo rođenje".

- To što sam izašao iz plamena tog dana, to je nešto što će mi obeležiti život. Mnogo ljudi mi je iskazalo ljubav i podršku i to me je dirnulo i u nekim trenucima dovelo do suza. Ne znam da li reč čudo postoji i da li može da se koristi, ali rekao bih da nije bilo moje vreme za umiranje - naveo je 34-godišnjak. - Imao sam utisak da je bilo i duže od 28 sekundi. Video sam da mi se vizir pretvara u narandžastu boju, video sam plamen sa leve strane bolida. Razmišljao sam o mnogim stvarima, uključujući i o Nikiju Laudi i mislio sam da ne mogu tako da završim, ne sada. A onda, zbog moje dece, rekao sam sebi da moram da izađem. Stavio sam ruke u vatru, jasno sam osetio da gori šasija. Izašao sam, a onda sam osetio da me neko vuče za odelo i znao sam da sam izašao.

Grožanu su pomogli lekar FIA Jan Roberts i vozač medicinskog automobila na trkama Alan van der Merve.

Roman je danas trebalo da izađe iz bolnice, ali je zadržan još jedan dan.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Direktor Hasa Ginter Štajner rekao je da nema razloga za brigu.

- Rekli su da je to bezbednije, posebno zbog opekotina. Rekli su da će ga zadržati još jednu noć, ali sve ide dobro.

Štajner je rekao i da je razgovarao sa Grožanom o incidentu.

- Seća se da je želeo da izađe i kako je izašao, to mi je veoma dobro objasnio. Pitao me je kako je završio tamo. Rekao sam mu da je skrenuo desno i prešao preko prednjeg točka bolida Alfa Taurija Danila Kvjata, da se okrenuo i udario u ogradu. On je rekao: "Nisam video vozilo" - naveo je Štajner. - Ne želim da mu stavljam reči u usta i kažem da se ne seća, mislim da on nije shvatio šta je uradio. Ne bih rekao da je izgubio pamćenje o tome, već da se sve odigralo toliko brzo da nije mogao ni da zapamti.

Grožan će propustiti trku za Veliku nagradu Šakira u nedelju, a sedam dana kasnije na programu je poslednja trka u šampionatu, u Abu Dabiju.

Želi da vozi u Abu Dabiju kako bi svoju priču sa Formulom 1 završio na drugačiji način, pošto nema ugovor za sledeću godinu, jer je Has odlučio da promeni obojicu vozača.

Ekipa je danas saopštila da će sledeće godine za nju voziti Nikita Mazepin, a očekuje se da ugovor potpiše i Mik Šumaher, sin legendarnog Mihaela.

Štajner je rekao da još ima vremena za odluku o učešću Grožana u trci u Abu Dabiju.

- On zaista želi da bude u Abu Dabiju. Ali rekao sam mu da se oporavi i da ćemo razgovarati u nedelju ili ponedeljak i vidimo kako se oseća, da li je izvodljivo.

Grožana će u nedelju u trci u Bahreinu zameniti Pjetro Fitipaldi, unuk dvostrukog šampiona Emersona Fitipaldija.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: