Rezultat za ponos Marko Marjanović posle istrčanog maratona
Foto centar/Saša Preradović
Rezultat za ponos Marko Marjanović posle istrčanog maratona

Foto centar/Saša Preradović

Rezultat za ponos Marko Marjanović posle istrčanog maratona, Foto: Foto centar/Saša Preradović

Održao nam je Marjanović tada važnu životnu lekciju iz istrajnosti, pokazao da čovek nikada ne sme da odustane od ciljeva koje je sebi zacrtao. Sada, godinu i po dana kasnije Marko je spreman da ponovo trči i popravi rezultat od četiri časa i 49 minuta, ovoga puta na nešto drugačijem, virtuelnom maratonu.

Dejan Nikolić

Alo!/Marko Metlaš

Dejan Nikolić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- Marko je za sve ovo vreme pokazao snagu i talenat. Ovo će biti drugi put da trči maraton. Prošle godine je po prvi put istrčao ceo maraton u životu. Marko je primer da nema opravdanja ni za šta. Moramo da se pokrenemo i budemo deo trkačkog pokreta. On je prvi potpuno slep trkač koji je istrčao Beogradski maraton. Mi smo ga podržali još godinu i po dana pre toga, a on je bio istrajan sve vreme. - rekao je ur azgovoru za "Alo!" direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Marko Marjanović, slepi maratonac

Foton centar/Saša Preradović

Marko Marjanović, slepi maratonac, Foto: Foton centar/Saša Preradović

Marko uz sebe ima "pomoćnike" koji su tu uz njega u dostizanju ciljeva. Međutim, više nije dovoljna pomoć samo Irene Pavlović (44), već je tu četvoročlana ekipa koja će po deonicama na Adi Ciganliji ove subote trčati zajedno sa Markom.

- Toliko je napredovao da ni Irena više ne može da ga isprati, što se kaže "učenik je nadmašio učitelja". Iz tog razloga je tu sada ceo tim koji se smenjuje tokom trke. Uz njega je tu njegov tim sa Irenom Pavlović na čelu. Oni su bili uz pripremni period uz Marka, a biće tu i u subotu da mu pomognu u čitavom logistici. Vrlo je zanimljivo i to da će Marko istrčati ceo maraton, dok će po jedan član njegovog tima trčati samo određene deonice uz njega. Svi zaslužuju pohvale i podršku jer ovako nešto je velika stvar. Teško je rečima to opisati, zaista - nastavlja Nikolić.

Četvoročlani tim uz heroja

Ovi humani ljudi pomogli su Marku da ostvari san. To su Irena Pavlović, Denis Ibišbegović, Vuk Terzin i profesor dr Branko Bošković, koji je Marku napravo plan treninga i trčanja.

Lepo se direktor Beogradskog maratona osvrnuo na to da ovakva priča samo može da bude podstrek svima nama da ne odustajemo. Marko nam je održao veliku lekciju, a na nama je hoćemo li je prisvojiti.

- To što Marko radi je samo podstrek drugima. Na neki način postao je uzor. On želi da svojom snagom to pokaže i podrži druge. Mi kao Beogradski maraton želimo da nastavimo sa podrškom osobama sa invaliditetom. Imali smo slučaj sa Nikolom Rabrenovićem, nekadašnjim članom Gorske službe spasavanja, koji je doživeo veliku tragediju. U saobraćajnoj nesreći je ostao bez nogu, ali je na takozvanom ručnom biciklu završio ovogodišnji virtuelni maraton. Sve to pokazuje da nema odustajanja, jednostavno je tako. Ako osobe sa invaliditetom mogu na ovakav način da nam pokažu kako se oni bore, onda ne bi trebalo da postoji opravdanje ni za nas rekao nam je Nikolić i još jednom podsetio koliko je važna fizička aktivnost, naročito u ovakvim momentima u kojima se nalazi čitava planeta:

- U ovakvim vremenima nam je preko potrebno kretanje. Imamo pred nama otvoreni prostor, svako može individualno da se uključi u bilo kom trenutku. Pokazalo se da je fizička aktivnost odlična prevencija u borbi protiv mnogih bolesti. Što smo mi kao pojedinci zdraviji, pomažemo čitavoj naciji. To sve nas u Beogradskom maratonu inspiriše i baš zato smo se odlučili da održimo virtuelni maraton - zaključuje direktor Beogradskog maratona.

Kako zapravo izgleda virtuelni maraton?

- Virtuelni maraton nije maraton u pravom smislu, da se trči jedan događaj i da se organizuje kao do sada sa grupnim startom i ciljem. Virtuelni maraton se odvija individualno ili u malim grupicama od po dvoje, troje takmičara. Takmičari imaju rok do 30. novembra da pošalju rezultate pa će na osnovu toga kasnije biti napravljen plasman, tako ćemo saznati i ko je pobednik - objasnio je Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ: