Sanja Vukašinović
M. Metlaš
Sanja Vukašinović

M. Metlaš

Sanja Vukašinović, Foto: M. Metlaš

Sanja Vukašinović (22), devojka anđeoskog lica i čarobnog osmeha, imala je specijalni zadatak na Sedmim svetskim vojnim igrama u Kini.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao pripadnica vojne streljačke reprezentacije Srbije, uspešno je obavila misiju osvojivši bronzu u gađanju iz puške na 50 metara. To joj je i najznačajnije odličje u dosadašnjoj karijeri. Sanja je već izborila vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine zaslužila je i medalju za hrabrost i posvećenost uniformi koju je s ponosom nosila na Vojnim igrama u Vuhanu kao jedna od 10.000 učesnica iz celog sveta.

I u Tokiju puca za medalju!

Sanja Vukašinović je rođena je 22. oktobra 1997. godine u Beogradu. Odrasla je u Staroj Pazovi gde je završila osnovnu školu. Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završila je u Novom Sadu. Streljaštvom se bavi od 2011. godine. Studira psihologiju u Novom Sadu. Član je Streljačkog kluba Novi Sad 1790 i višestruka je šampionka Srbije u juniorskoj konkurenciji, sa brojnim medaljama na međunarodnim takmičenjima... Dobitnica je priznanja „Strelac godine“ koju dodeljuje Streljački savez Srbije. Na Olimpijskim igrama u Tokiju pucaće za medalju!

Pred jedan od treninga u streljani na Vojnoj akademiji u Beogradu, na prostranoj pisti, reportere „Alo!" dočekala je ispred tenka u stavu mirno, salutirajući u znak dobrodošlice. Raport sa jedinstvenog sportskog događa mogao je da počne...

- Još dok nije bilo potpuno izvesno da će Vojska Srbije oformiti sportsku jedinicu u kojoj će priliku dobiti naši uspešni takmičari u raznim disciplinama, svidela mi se ta ideja. Znala sam da ukoliko dođe do formiranja sportske jedinice da će mi biti čast da prihvatim poziv. Tako je i bilo. Kada sam zadužila i obukla uniformu, osetila sam se počastvovanom. Na kraju sam uspela da osvojim medalju na Vojnim igrama u streljaštvu u konkurenciji učesnika iz čak 65 zemalja. Osećaj je predivan - konstatuje Sanja dok neprestano namešta beretku.

Sanja Vukašinović

M. Metlaš

Sanja Vukašinović, Foto: M. Metlaš

Sastav naše reprezentacije u Kini činili su profesionalni pripadnici Vojske Srbije, pripadnici sportske jedinice, ali i sportisti po pozivu iz matičnih saveza, među kojima je bila i Sanja.

- Osećala sam se kao u nekom filmu. Kada ste okruženi sportistima iz celog sveta koji ponosno nose uniforme, dodatno osetite duh zajedništva. Bilo je jako lepo što je slogan Igara bio „Slava vojske, mir u svetu!“. I zaista, vojska je predstavljena isključivo kao sredstvo za odbranu a ne za konflikte. Sve je proteklo u sportskom duhu. A sport spaja ljude i briše sve granice, etničke, državne, rasne...

Poručnik Nikolić: Ponosni smo

Reprezentacija Vojske Srbije imala je 41 takmičara, koji su na Vojnim igrama u Vuhanu nastupili u deset disciplina: rvanju, tekvondu, orijentiringu, džudu, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu. Poručnik Petar Nikolić, šef Vojne streljačke reprezentacije, s ponosom ističe da je naša reprezentacija u mnogo čemu bila uzor ostalim učesnicima.

- Osim Sanje Vukašinović, bronzane medalje osvojila su i braća Mate i Viktor Nemeš u rvanju grčko-rimskim stilom. Generalno, bio je ovo naš najbolji nastup na svih sedam Igara. Oboreno je šest rekorda Ministarstva odbrane VS i zabeležena su dva lična rekorda. Još jednom veliko hvala svim učesnicima koji doprinose imidžu Vojske Srbije - kaže poručnik Petar Nikolić.

 

Sanja Vukašinović

M. Metlaš

Sanja Vukašinović, Foto: M. Metlaš

 

Na pitanje da li u budućnosti vidi sebe kao pripadnicu sportske jedinice, Sanja kaže:

- Bila bi mi velika čast. Sve moje kolege, sportisti, koji su već u njoj pričaju samo o lepim iskustvima.

Sanja kaže da se vojnički režim života ne razlikuje puno od već postojećeg, sportskog...

Sanja Vukašinović

M. Metlaš

Sanja Vukašinović, Foto: M. Metlaš

- Inače, kad idem na velika takmičenja, i te kako vodim računa o ishrani, nikad ne ležem kasno, uvek ustajem rano. I kod kuće nastojim da održim disciplinu kao tokom takmičenja. Zbog svega na Vojnim igrama nisam osetila nikakvu promenu od nastupa na evropskim ili svetskim prvenstvima. A ovde je konkurencija bila baš jaka, utoliko mi je i ova medalja još draža. U Vuhanu sam imala jedan od najtežih mečeva, na kraju sam opalila drugi najbolji rezultat u karijeri - konstatuje Sanja Vukašinović.

BONUS VIDEO

Izjava Andree Trinkijerija posle prolaska Partizana u TOP 16!