Tom Brejdi
EPA
Tom Brejdi

EPA

Tom Brejdi, Foto: EPA

Tampa Bej Bakanirsi predvođeni Tomom Brejdijem su osvojili titulu prvi put posle skoro dve decenije! Oni su u 55. Superboulu na svom terenu razbili aktuelne šampione Kanzas Siti Čifse sa 31:9!

Iako su Kanzas Siti Čifsi u ovaj meč ušli kao favoriti, Tampa je do titule došla potpuno neočekivano, ali i apsolutno zasluženo.

4/4

Nil daun akcija Tampe i dobili smo nove šampione!

Odlična odbrana Bakanersa je opet presekla loptu Mahomsu i sada možemo reći da je utakmica na manje od 2 minuta i zvanično gotova. 

Ulazimo u poslednja dva minuta do kraja i verovatno gledamo poslednji napad Čifsa u ovoj sezoni. Slavlje u Tampi je već uveliko počelo. 

Posle neuspešnog napada Tampe, na 3 minuta do kraja lopta je ponovo u posedu Mahomsa.

Svima je jasno da je utakmica praktično gotova, samo je pitanje sa kojim rezultatom. Posle neuspešnog napada Kanzasa, lopta je ponovo u posedu Toma Brejdija i Tampa Beja koji kreću u novi napad sa svoje polovine na malo manje od četiri minuta. 

Superboul je u jednom trenutku bio prekinut zbog jednog navijača koji je uleteo na teren.

Navijač uleteo na teren Superbolu

EPA

Navijač uleteo na teren Superbolu, Foto: EPA

Bakanersi sada mogu da urade ono što se i očekuje od njih, a to je da trče, uzimaju nova četri pokušaja i ,ono najbitnije, da troše vreme. Zaustavljen je ovaj drajv Tampe, ali i dalje je velikih 22 razlike za Tampu i deluje da je ova utakmica ipak završena. Sve manje je šansi da Kanzas preokrene rezultat. Potrebno je pravo čudo da se desi.

Ušli smo u samu završnicu. Da li će se Kanzas probuditi iz ove noćne more? Pošto kao da gledamo ekipu gubitnika, a ne tim koji je dominirao tokom cele sezone. Došli su do 12 jardi od end zone Bakanirsa, ali nisu uspeli da iz četiri pokušaja osvoje ni novi prvi daun, a kamoli da dođu do tačdauna. Tom Brejdi vraća na teren na 13:32 do kraja utakmice. Da li će trofej da ode na Floridu, prvi put posle 18 godina?

3/4

Centar je loše snepovao loptu Brejdiju koja mu je preletela preko glave, ali ju je on nekako sustigao i sačuvao. Ovaj put nije bilo tačdauna, ali su Bakanirsi ovaj intersepšn pretvorili u poene. Nisu ovaj put postigli tačdaun, ali je kiker Tampe Sakap pogodio fild gol sa oko 50 jardi i uvećao prednost na 31:9.

Nastavlja se loša igra Mahomsa. Sada je i ofanzivna linija počela da popušta pa je Mahoms i sekovan, pa je bacio intersepšn, i time dao Tampi posed nad loptom. Tom Brejdi kreće u novi napad na 6 minuta i 20 sekundi pre kraja 3/4. 

Legendarni Tom Brejdi izlazi na teren sa svojim sjajnim napadom i odmah uzvraća udarac. Bakanersi postižu novi tačdaun od 25 jardi preko Forneta i povećavaju prednost na 28:9.

Drugo poluvreme otvara napad Čifsa. Iako su imali par dobrih trčanja, napad Čifsa i dalje ne uspeva da stabilizuje svoju pas igru. Ali ipak su uspeli da dođu do 25 jarde i  zone šuta fild gola, pa je Harison Batker je iskoristio ti šansu i pogodio fild gol za 21:9.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

TAMPA BEJ BAKANIRS - KANZAS SITI ČIFS 21:6 (21:6)

Na poluvreme domaći tim odlazi sa ogromnih 21:6. Tom Brejdi je odigrao sjajno poluvreme, a za sada nismo videli onaj nazaustavljivi napad Kanzasa. Da li je Tampa našla način da zaustavi nezaustavljive ili će ipak oni sami sebe zaustaviti? Ono što nas je američki fudbal naučio je to da je kraj tek kada sudija svira kraj i to je ono što volimo kod ovog sporta! 

2/4

Na 6 sekundi pre kraja prvog poluvremena Brejdi u end zoni pronalazi iskusnog hvatača Antonija Brauna za velikih 21:6.

Započeo je Mahoms odličan drajv, proradio je i Trevis Kelsi. Nekoliko dobrih akcija, pasova i trčanja, i napad Kanzasa se našao nadomak gola Bakanersa. Ali onda tri sjajne odbrane Bakanirsa su primorali Čifse da se zadovolje samo fild gol pokušajem. Harison Batker uspeo je da pogodi i smanji na 14:6 na minut do kraja prvog poluvremena.

Novi napad Tama započinje na 38 jardi od end zone Kanzasa, tu šansu za poentiranjem su i iskoristili. Igrač odbrane Kanzasa pravi veliku glupost pravi ofsajd i time omogućava Tampi novi prvi daun u crvenoj zoni. Naravno, Brejdi za Gronkovskog, sjajan pas i 14. tačdaun za legendarnog Gronka u Superboulu. Tampa vodi sa 14:3 na 6 minuta pre kraja prvog poluvremena.

Mahoms novi pokušaj započinje iz sopstvene end zone, pošto mu je lopta postavljena na jedan jard od end zone. Kanzas Siti Čifsi su uspeli da se izvuku iz end zone zahvaljujući sjajnom pasu Mahomsa ka Tajriku Hilu. Međutim, ni ovaj put se Mahoms nije proslavio, morali su ponovo da pantuju, ali je Taunsend to veoma loše izveo i ispucao loptu samo na 38 jardi od sopstvene end zone i praktično poklonio protivniku dobru priliku za nove poene.

Bakanersi su organizovali novi odličan napad. Došli su do četiri pokušaja za gol, došli su na jard od end zone, a onda su odlučili da se u četvrtom napadne tačdaun. Džons je trčao, ali je zaustavljen na nekoliko inča od end zone i sjajna odbrana Čifsi je uspela da se odbrani da ne prime tačdaun.

Sa vođstvom 7:3 Bakanirsi su završili prvu četvrtinu, a ni početak druge nije doneo promenu u kvalitetu napada Kanzas Siti Čifsa. Ponovo su morali da prepuste loptu Bakanirsima i to su morali da ispucaju loptu već posle 10 sekundi igre, pa se Tom Brejdi vraća na teren.

1/4

Do kraja prve četvtine Mahoms je uspeo da poveže par dobrih bacanja ka Kelsiju, ali njihov napad će biti nastavljen posle pauze u drugoj četvrtini.

Uzvratili su Tampa Bej Bakanirsi u velikom stilu. Odličan drajv, u kojem su glavnu ulogu imali Tom Brejdi i Antonio Braun. Popušta polako odbrana Kanzasa u finišu prvog dela i time su omogućili Brejdiju da pronađe Gronkovskog za 7:3 na 37 sekundi pre kraja prve četvrtine. Ovo je prvi tačdaun koji je Tom Brejdi bacio u prvoj četvrtini nekog Superboula.

Sa nekoliko dobrih akcija Čifsi su nagovestili da se radi o najboljem napadu lige, ali samo nagovestili. Ovog puta su uspeli da povežu nekoliko dobrih napada, došli su na 30 jardi od end zone Bakanirsa, ali domaćin se dobro odbranio. Pošto Hil nije uhvatio pas za tačdaun na trećem pokušaju, Harison Batker je pogodio fildgol za 3:0 i vođstvo Čifsa, na pet minuta i 10 sekundi pre kraja prve četvrtine.

Tom Brejdi se vraća na teren, ali se opet nije proslavio. Odbrana Kanzasa je stigla do njega i i sekovan je na trećem pokušaju. Osam i po minuta pre kraja prve četvrtine.

Iako smo najavljivali da će ovo biti borba dva najjača napada u ligi, ipak smo u prvih šest i po minuta videli odbrane u glavnoj ulozi. Čifsi su uspeli u prvom drajvu da osvoje prvi daun i to trčanjem od 10 jardi Mahomsa, ali u sledećem pokušaju nisu uspeli, Voitkins i Hardmen nisu uhvatili loptu, pa su morali da ispucaju loptu. 

Tom Brejdi kreće u prvi napad sa svojih 23 jardi. Bakanirsi su imali već dva drajva, ali ni u jednom nisu uspeli da pređu 10 jardi i uzmu prvi daun. Njihov panter Bredli Pinion ispucava loptu.

Podbacivanje novčića je pripalo Kanzas Sitiju i time su dobili priliku da biraju između dve opcije, da li će imati prvi napad u prvom poluvremenu ili ga odlažu za drugo poluvreme. Trevis Kelsi je izabrao da u drugom poluvremenu imaju prvi napad, pa će Čifsi ispucavanjem lopte otvoriti Superboula 55!

Sve je spremno za početak Superboula 55, Džazmin Salivan je otpevala himnu i igrači prilaze centru na bacanje novčića. Videćemo ko prvi kreće u napad.

Dobro veče i dobrodišli na blog našeg portala posvećen Superboul spektaklu i meču za titulu NFL lige između Kanzas siti Čifsa i Tampa Bej Bakanirse. Uz Alo! pratite uživo dešavanja iz sunčane Floride.

PROČITAJTE JOŠ: