Aleksandar Đorđević
Youtube/Alo.rs
Boban Marjanović

KSS

Boban Marjanović, Foto: KSS

Srbija je rutinski, lepršavo, ubedljivo slavila protiv Filipina u drugom meču na SP u Kini. Azijski tim je savladan rezultatom 126:67, a utakmicu je obeležilo i 37 asistencija Srbije.

Boban Marjanović se našalio prilikom davanja izjave posle meča.
- Napredujemo iz večeri u veče. Poštujemo svakog rivala, znamo da nema opuštanja. Ali, igramo dobro i uživamo u ovom trenutku.
Nisam kao moj saigrač Jokić da polomim mikrofon.

Srbija - Filipini

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Filipini, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Selektor Đorđević je po običaju bio umeren sa izjavama.

- Dobar pristup, ozbiljan koliko je moguće. To je najvažnije što smo tražili od igrača, odradili su to. Znamo da je treća ključna utakmica, pripremamo se za tu bitku poslednjih dana. Znamo šta nam je činit, svi su u fizičkoj dobroj spremi, čak i Bjelica. To je dobar znak za nas.

Jak faul?
- Ne volim prljavu igru, ne volim nameru. Neću da se moji igrači povređuju, zato sam se zabrinuo. Igrajte fer i fizički, to ja tražim od mojih igrača i od protivnika. Ovo nije način.

PROČITAJTE JOŠ:

Italija?

- Ogroman izazov. Već smo se susretali dva puta u poslednjih 1`5 fdana. Znamo ih, potšujemo ih, bolji su u kondiciji, mnogo su bolje igrali ove dve utakmice, sada su imena velika opet u timu, Galinari i Datome. Oni imaju iskustvo, izuzetno su iskusan šuterski tim, pre dva dana su imali neverovatnu šutersku formu, moramo da budemo oprezni i moramo da pružimo najbolje da bismo pobedili.

- Sigurno nećemo pobeđivati sa 50. Pod jedan, hoćemo pobedu. Idemo poen po poen, znam da će tako biti, znamo mi njih i oni nas. Biće sjajan jak meč. Znali smo da će tako biti. Postoje grupe u kojima znaš ko su dva tima koja će napred, ovde je to bilo jasno. Ne znam da li je to dobro za ovo takmičenje, šta ovo služi nama ili Filipinima da gube ili pobeđujemo sa ovolikom razlikom. Inače nikada ne brinem, pripremam sebe i tim da budemo najbolji.

Srbija - Filipini

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Filipini, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Napredak?

- Da, u svakom aspektu igre možeš da budeš bolji. Znamo iu čemu smo dobri, ponekada komplikovane stvari mogu da budu jednostavne. Кošarka je najlepša ako je igraš jednostavno.

37 asistencija rekord Svetskih prvenstrava
- Hvala, ali ništa mi ne znači. Lep detalj, svaka čast na pokazanom. Obično se ti rekordi postavljaju na ovakvim utakmicama, teško je na vrhunskoj utakmici postaviti rekord. To je dobar znak da igramo zajedno, da želimo da pokažemo taj deo košarkaške igre koji je po mom mišljenju najvažniji. Delite loptu, da ima mnogo dodavanja, onda je to teško za skautirati. A dolazi naš dobar napadački talenat na raznim pozicijama do izražaja, ne samo na jednom ili dva.

- Pokazali smo svih ovih godina, posebno ovog leta, tu ozbiljnost u svakom meču. Razlika je očigledno bila u odnosu na protivnika, to smo i pokazali. Brinulo bi me da smo mnogo manje pobedili, to bi značilo da smo ih potcenili. To nije biio slučaj. Znamo šta nas čeka. IIgrali smo dva puta sa Italijanima, nismo znali da ćemo ih imati u grupi, tada smo organizovali. Nije ni bitno, možda bismo ionako organizovali.
Druga utakmica je bila poena na poen, što samo može da nam uključi prekidač da su oni jako spremna ekipa.
Italija?

Nije mnogo vremena prošlo od 2015. u Berlinu kada su igrali fantastično i imali fantastičan tim. Oni su pobedili Španiju tada. Imaju veliki kvalitet, Italija je uvek bila tvrd orah. Postoji istorijski rivakltet i star države i Srbije sa Italijom. Veliki respekt, to je fantastično. Neka bolji pobedi.

Srbija - Filipini

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Filipini, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Odbrana 2017. na Belineliju?

- Apsolutno je odbrana ključ. To je aspekt koja se stalno pojavljuje kod nas. Normalno je da igrači traže napadačku formu kada ulaze na veliko takmičenje, više su preokupirani tim delom igre. Međutim, mi znamo šta nam daje rezultat sve vreme, znamo da iz odbrane sve dolazi. Već je bilo razgovora, a biće ih opet, da zaboracimo hajlajte. Ponovo ulazimo u rovovsku borbu, gde je svaka lopta bitna, svaka greška krucijalna. Svaki skok, dodirnuta lopta, sve malo što čini jednu pobedu velikom.

Još jedna "laganica" u našoj grupi, Italijani se poigrali s Angolom! Čekaju Srbiju za poziciju 1 (FOTO)

AUTOR: S.M. DATUM I VREME: 02.09.2019. 11:24 Spremni su za derbi grupe u trećem kolu. Italija - Angola, Foto: ALO Foto: Marko Metlas Odigran je prvi meč drugog kola u grupi D na SP u košarci, grupi koju kao favorit predvodi Srbija. Italija je lagano prošla i drugu prepreku u vidu reprezentacije Angole.

FIBA?

- 32 ekipe, ima 12 ekipa koje uvek imaju tako. Po mom mišljenju, takmičenje je lepo kada postoji draž. Ne znam šta je trener Filipina rekao, ne smem ni da razmišljam o tome. Izgubiti dve utakmice sa po 40-50 razlike, treba se vratiti u zemlju, da se klinci opet zapale, da ambijent košarkaški raste. Ovako teško da može. Sigurno ne pomaže. Opet, mi imamo kvalitet i igru. Odigrali smo maksimalno pošteno.
I Amerika je razvaljivala sve do sada 30-40 razlike. Ne poredim nas sa Amerikom.
Video sam i sa Angolom. Ne bih voleo da se desi da zbog klizećeg starta jedan naš igrač ispadne iz rotacije. Za mene to ne postoji. Postoji muška igra.
Setite se 2017. moram da se vratim, povreda Lazića u prvom meču. U krajnje nekorektnom startu Time, dok je bio na zemlji udario ga je, tražio sam isključenje. Setite se koliko je Bogdanović bio iscrpljen jer nije imao te minute odmora koje je trebalo da mu da igrač kakav je Lazić. Кonsekvenca za Letoniju je bila ništa. Igrač je u sledećem meču ubacio 25. Rekao sam Belgijancu da oni moraju da reaguju. Ne mi. Neka igraju bez njega Letonci pa neka pobeđuju. Stvarno je tako.

Bjelica?
- Sve je u redu. Trebala mu je ovakva utakmica da uđe u SP. Dugo je sa nama, dobro je radio, samo da ubere plodove svog rada.

BONUS VIDEO:

Bogdanović šutirao trojke na treningu