POZNATI TENISER BIO JE MUŽ SILVANE ARMENULIĆ! Kakve je on veze imao sa Tomom Zdravkovićem i koji delovi filma su istiniti?
Alo

Gotovo da nema osobe u Srbiji koja ne priča o filmu "Toma" koji je dočekao svoju televizijsku premijeru prvog dana 2022. godine. Zanimljiva priča o životu boema Tome Zdravkovića rasplakala je mnoge.

Međutim, sigurno da veliki broj gledalaca zanima i šta je zapravo istina, a šta je prepušteno mašti na volju autoru ovog filma. Ovog puta osvrnućemo se na supruga Silvane Armenulić, poznatog srpskog tenisera Radmila Armenulića.

Kapiten sa najdužim stažom

POZNATI TENISER BIO JE MUŽ SILVANE ARMENULIĆ! Kakve je on veze imao sa Tomom Zdravkovićem i koji delovi filma su istiniti?

Alo

 

Rođen je 1940. godine u Beogradu, a karijeru počeo u Teniskom klubu Partizan. Bio je prvak države u mlađim kategorijama i igrao u Galea kupu - reprezentacija do 21. godine. Posle konflikta sa selektorom otišao je u Nemačku, gde je kao igrač i trener imao zavidnu karijeru. Bio je trener pokrajine Niderzahsen, a najviše vremena (12 godina) proveo je u Ofenbahu. Armenulić je bio i savezni kapiten sa najdužim stažom u istoriji jugoslovenskog i srpskog tenisa, a prema nekim informacijama i u svetu - 17 godina i tri meseca (1979—1997).

Vremenom je oformio državni tim koji je bio najuspešniji jugoslovenski teniski sastav u istoriji Dejvis kupa, a činili su ga Slobodan Živojinović, Goran Prpić, Bruno Orešar, Goran Ivanišević. Tri puta su bili prvaci Balkana, tri puta treći na svetu za igrače do 21. godine u Galea kupu, tri puta u polufinalu svetske grupe Dejvis kupa (1988, 1989, 1991), a šest godina jugoslovenski teniski tim sa Armenulićem na čelu bio je među osam najboljih na svetu.

Upoznavanje u Srbiji, pa odlazak u Nemačku

POZNATI TENISER BIO JE MUŽ SILVANE ARMENULIĆ! Kakve je on veze imao sa Tomom Zdravkovićem i koji delovi filma su istiniti?

Foto: Printscreen/instagram

 

Silvana Armenulić rođena je pod imenom Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju. Zilha se upisala u osnovnu školu 1947. godine. Njen talenat za muziku bio je uočljiv nastavnicima, pa je počela da svira mandolinu, a ubrzo i da peva. 

Svog supruga upoznala je nakon nastupa u hotelu "Grand", a venčali su se 1962. godine.

- Rano sam se oženio prvi put. Bilo je to 1962. godine. Silvana je nesrećno nastradala 1976. godine, pa sam se posle 13 godina ponovo oženio, i to Mirom, koju sam dugo poznavao. Silvanu sam upoznao u hotelu "Grand", tamo je pevala. Jedan moj prijatelj, nažalost pokojni, Koča, čija je žena isto pevala, bio navalio: "Ajde da odemo u 'Grand', ajde da odemo!" I odemo. Silvana je pevala neku pesmu i ja sam joj rekao da ne peva dobro i da ja znam reči. Zapisao sam joj reči i sećam se da je posle pevala baš onako kako sam joj napisao. To je, takoreći, bila ljubav na prvi pogled. Ona se u to vreme zabavljala sa jednim apotekarom, ubrzo su raskinuli i mi smo krenuli. Venčali smo se, ja sam otišao u Nemačku, tada mi se rodila i ćerka, pa su njih dve dolazile kod mene. Silvana je u to vreme postala mnogo popularna, posle serije "Ljubav na seoski način". I život joj se završio tragično. Ne volim mnogo ni da pričam o tome.

Njih dvoje zajedno imaju ćerku Gordanu.

Skupljao loptice Tuđmanu

POZNATI TENISER BIO JE MUŽ SILVANE ARMENULIĆ! Kakve je on veze imao sa Tomom Zdravkovićem i koji delovi filma su istiniti?

Foto: Profimedia

 

Tenis je oduvek bio "sport za bogate", pa su ga u Srbiji često igrali visoki državni funkcioneri. Kako je Armenulić bio član Partizana nije mu ništa promaklo.

- Najviše vremena provodio sam na teniskim terenima Partizana. Tu su dolazili državni funkcioneri: Franjo Tuđman, Koča Popović, Milovan Đilas, Vladimir Dedijer... Skupljao sam im loptice... Za nagradu sam dobija neki dinar ili stari reket. Na turniru skupljača loptica bio sam najbolji, pa su me primili u Partizan. Na sledećem turniru sam postao pionirski prvak Jugoslavije, a zatim i juniorski - rekao je Armenulić jednom prilikom.

Nije mu se dopao film "Toma"

POZNATI TENISER BIO JE MUŽ SILVANE ARMENULIĆ! Kakve je on veze imao sa Tomom Zdravkovićem i koji delovi filma su istiniti?

Foto: privatna arhiva

 

Armenuliću se film o Tomi Zdravkoviću nije dopao. Kako je i sam rekao nije ga gledao, ali po onome što je čuo jasno mu je da odnos njegove supruge i poznatog pevača nije predstavljen na pravi način.

- Neću da gledam film o Tomi u bioskopu. Odlučio sam da ga pogledam kada bude na DVD. Kupiću disk i pogledaću ga kod kuće. Čuo sam razne kritike i na osnovu toga mogu da kažem da je totalni promašaj. Delovi koji se tiču moje pokojne supruge su netačni. Taj deo u kom smo predstavljeni Silvana i ja nije prikazan na pravi način.

- Silvana je bila srećna i uvek nasmejana žena, a ne tužna i setna. Imala je crnu kosu, a ne plavu. O tom zaljubljivanju i njihovom izmišljenom odnosu da ne pričam.

Pevačica je poginula 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, vraćajući se sa koncerta iz Aleksandrovca. S njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Savic

02.01.2022 13:50

Slazem se da GOSPODINOM ARMENILICEM,FILM JE TITALNI PROMASAJ,KATASTROFA .......

Marija

02.01.2022 14:35

Nije mi se dopao film svi su prikazani u losem izdanju

Zlata

02.01.2022 16:12

Film je uspeo da docara lik i emociju Tome Zdravkovica.Armenulic je nebitan lik u Silvaninom zivotu,sto svi znamo koji su stariji kao ja.Jedan arogantan i prepotentan tip sto je privuklo Silvanu,jer ona potice iz jedne siromasne porodice i on je jednostavno "zaveo".Silvana i Toma su ljudi sa dusom a Armenulic ne pripada tom svetu i skroz je nebitan.

Gaga

02.01.2022 17:29

Po meni je film totalna degradacija pre svega porodice iz tog vremena. Zamislite da neko sada snimi film o autoru. Tema bi bila alkohol, psihoaktivne supstance i tabanje. Autor bi vrištao ko Damnjanov Zelenko. Totalno ludilo.

Ana

02.01.2022 17:40

Atmenulic sve sto prica laze njena sestra je is pricala kakav je zivot provela sa Tim likom

Zoran

02.01.2022 22:26

Totalni promasaj, da nije ovolike reklame filma i da je film pre bioskopa prikazan na TVu niko nebi ni pogledao u bioskopu. Losijeg filma odavno nije bilo.