Nadal, Đoković, Vilijams, Voznjacki i Federer
Instagram.com/djokernole
Nadal, Đoković, Vilijams, Voznjacki i Federer

Instagram.com/djokernole

Nadal, Đoković, Vilijams, Voznjacki i Federer, Foto: Instagram.com/djokernole

ATP lista će do prvog sledećeg turnira koji bude odigran postati potpuno neprepoznatljiva. Već sad je jasnio da tenisa do sezone na travi neće biti, kompletna sezona na šljaci je otkazana, a Rolan Garos je pomeren za septembar. Za sad su organizatori Vimbldona poručili da neće biti nikakvog odlaganja i da će se turnir u Londonu igrati kao što je i planirano.

Međutim, samo otkazivanje tri velika Mastersa (Indijan Velsa, Majamija i Monte Karla), potencijalno otkazivanje još dva (Madrid i Rim), i odlaganje Rolan Garosa, značajno će poremetiti situaciju na ATP listi.

Zvanično je još uvek nejasno da li će ATP preduzeti neke vanredne mere, poput zamrzavanja renkinga, koji zahtevaju pojedini teniseri, iznervirani odlukom Rolan Garosa, da samoinicijativno, bez prethodne konsultacije sa savetom igrača. Ukoliko se ne zamrzne renking, najuspešniji teniseri će biti najviše pogođeni. Definitivno bi u tom slučaju u najvećem problemu bio Rafael Nadal, koji će, morati da brani 4.000 poena zbog pomeranja Rolan Garosa, dok će nedelju dana pre turnira igrati u Njujorku na US Openu, gde takođe brani titulu.

Novak Đoković ima daleko povoljniju situaciju, jer brani manji broj bodova na sezoni šljake od Nadala, kao i na Rolan Garosu (720 zbog ispadanja u polufinalu) i US Openu (180 bodova zbog ispadanja u 4. kolu). Srbinu će najveći izazov svakako biti Vimbldon, gde brani titulu od prošle godine i ukoliko ponovo odbrani pehar, ako se tenis do tada nastavi normalnim tokom, imaće otvorenu situaciju da završi na 1. mestu ATP liste na kraju godine.