Novak Đoković
(AP Photo/Kamran Jebreili)
Novak Đoković

(AP Photo/Kamran Jebreili)

Novak Đoković, Foto: (AP Photo/Kamran Jebreili)

Najbolji srpski teniser svih vremena je rekao da njegov glavni izvor motivacije u ovom delu karijere nisu pobede i trofeji, već osiguravanje njegove ostavštine!

Nakon što je ostvario istorijski poduhvat sredinom 2016. godine kada je postao prvi teniser od 1969. godine koji je držao u svojim rukama sva četri Grend slem trofeja, pa do sredine 2018. godine, kada je doživeo povredu i kad je priznao da se muči sa "nabavkom" motivacije za nastavak karijere, Đoković je povratio onaj sjaj u njegovoj igri i sada ima 16 najvećih trofeja u tenisu!

Iako, Nadal i Federer vode u trci u toj kategoriji, Đoković veruje da ono što ga pokreće u sportu je nešto veće od toga:

"Moraš konstantno da sebi daješ gorivo iz izvora, ma koji god izvor to bio u pitanju!" - rekao je Đoković na "Mubadala svetskom teniskom šampionatu" pošto je obezbedio treće mesto pobedom protiv Karena Kačanova u nedelju:

"Mislim da se uvek radi o tome da nađeš smisao, pokretač za neku odluku, razlog da nastaviš da igraš. Za mene, pogotovo u poslednjih par godina, nije samo da moram da pobedim u meču ili da osvojim trofej. To mora biti nešto veće od mog sopstvenog uspeha! Nešto što će se smatrati ostavštinom, nešto što će da inspiriše živote drugih, pogotovo decu!"

Rodžer Federer i Rafael Nadal

Salvatore Di Nolfi/Keystone via

Rodžer Federer i Rafael Nadal, Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via

Federer ima 20 Grend slem trofeja, Nadal mu diše za vratom sa 19, a Đoković je mlađi od obojice, što znači da ima priliku da se dodatno približi dvojici najvećih rivala u njegovoj karijeri!

"To je cilj" - odgovorio je Đoković na pitanje da li ga to hrani da obara rekorde: "Motivisan sam da obaram sopstvene rekorde i da pomeram granice, to je nešto što me motiviše da se takmičim. Volim da igram tenis i da na terenu trenira. Ali profesionalni tenis je nešto drugačije, da bi se takmičili kao profesionalni teniski igrač na najvećem nivou, stvarno vam trebaju ciljevi, dnevni ciljevi, mesečni ciljevi, godišnji ciljevi."

Potom je otkrio da li ih on ima i čega je veoma svestan:

"Imam ih i ja, kao i svako drugi! Naravno da sam svestan privilegije da moram da se borim za istorije i potencijalne mogućnosti da postignem još veće stvari, to je ono što me gura napred, uz neke ostale druge stvari!"

Novak Đoković

AP Photo/Bernat Armangue

Novak Đoković, Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Đoković će 2020. sezonu početi nastupom na ATP kupu u Australiji gde će predstavljati Srbiju! Na pola puta je presezonske pripreme i Abu Dabi napušta sa jednim porazom od Stefanosa Cicipasa i jednom pobedom protiv Karena Hačanova!

"Dobio sam baš ono što mi je potrebno! Dva dobra meča!" - zaključio je Đoković!