Lekonte i Đoković
youtube/ Australian Open TV
Lekonte i Đoković

youtube/ Australian Open TV

Lekonte i Đoković, Foto: youtube/ Australian Open TV

U intervjuu za “Uest Frans” je rekao da u postojećim uslovima sa pandemijom koronavirusa, nema smisla održati turnir.

“Nije moguće da se igra, moraju da ga otkažu. Mislim da mnogi igrači neće ići tamo. Pre svega iz zdravstvenih razloga, pandemija je daleko od svog kraja. Takođe i zbog toga što se ne možete takmičiti na Grend slemu bez prisustva publike. Ne usuđujem se ni da zamislim kakva bi to bila atmosfera. Videli smo Muratogluov UTS turnir, gledanje mečeva preko ekrana nema istu draž”, smatra Lekont.

Ističe da bi trebalo da se ugledaju na Rolan Garos:

“Direktor Rolan Garosa Gi Forže i Teniska federacija Francuske imali su hrabrosti da pomere Rolan Garos. Srećni smo što imamo sjajne uslove na Rolan Garosu, sa gotovo svim osvetljenim terenima. Neće biti prekidanja mečeva, uslovi za igru neće biti možda isti, ali sve je to deo igre”, dodao je Anri.

Čelnici svetskog tenisa moraju da rade na očuvanju duha igre:

“Moramo da prestanemo da želimo uvek više ili ćemo u protivnom ubiti gusku koja nosi zlatna jaja. Vreme je da se krene na drugačiji model i vratimo se prostijim, zdravijim stvarima. Moramo da se restruktuiramo, ATP i WTA bi mogli da organizuju mešovite turnire. To bi dovelo još više ljudi. Ili da razmotrimo reorganizaciju po geografskim principima, tako bi se izbegla putovanja i smanjili troškovi. Mislim da je to dobra formula, kako za igrače tako i za one koji ih prate”.

Upravo je on poslednji Francuz koji je igrao finale Rolan Garosa, to je bilo davne 1988. godine!

“Mislim da Gael Monfis ima potencijal za finale. Video sam kako se nedavno povukao sa turnira u Austriji, kako bi se dobro pripremao. Može biti dosta iznenađenja ove godine, ali favoriti su uvek isti. Ipak, ne znamo šta može da se dogodi, može biti prijatnih iznenađenja u Parizu”, zaključuje Lekont.

Zanimljivo je da je Đoković sa Lekontom priredio spektakl na Australijan openu 2013. godine kada je obukao doktorski mantil, te pomogao Francuzu da dođe do daha!

PROČITAJTE JOŠ: