Dušan Lajović
EPA/Mark Evans
Dušan Lajović

EPA/Mark Evans

Dušan Lajović, Foto: EPA/Mark Evans

Brojao je Dušan Lajović sitno! Očekivao da će uskoro biti među 20 najboljih tenisera sveta. Ali pandemija koronavirusa ga je ostavila na 23. mestu ATP liste. A svet je ostavila bez tenisa!

Već tri meseca nema nadmetanja u svetu belog sporta. Sezona je prekinuta, a kada ćemo Ducija i njegove kolege ponovo videti u gladijatorskim borbama širom sveta - teško je pretpostaviti.

- Objektivno, prekid sezone ne odgovara nijednom teniseru. Ali ne smemo biti sebični, misliti samo na sebe, svoje ciljeve i ono što nam nedostaje. Najvažnije je sačuvati sebe i svoje najmilije. Verujem da ćemo pobediti ovu pošast i da će se sve vratiti u normalu. Voleo bih da se vratim u isti ritam. Istina je, bio sam na dobrom putu ka sledećem koraku, plasmanu među 20 najboljih. Bez obzira na to što sam imao da branim veliki broj poena, dobro sam počeo sezonu i uzeo sam dosta bodova, što je veliki podstrek.

Novaku nedostaje Srbija

Da li si su stalnoj komunikaciji sa Novakom Đokovićem?

- Nole je trenutno prezauzet mnogim projektima. Pokušava da iskoristi vreme na najbolji način. Naravno da mu nedostaje Srbija. Verujem da svim našim ljudima koji su se zatekli u inostranstvu u ovom periodu nije lako zato što teške dane ne provode u svojoj zemlji.

Kako je izgledao tvoj život u izolaciji?

- Nisam navikao da dugo budem na jednom mestu, ali ova izolacija nije negativno uticala na mene. Mogao bih tako da živim. To je nešto novo što sam otkrio o sebi. Ali shvatio sam i da mi tenis mnogo nedostaje i da je nešto bez čega ne mogu. U ovoj situaciji je ipak bilo najvažnije očuvati zdravlje. Ali valja i da shvatimo koliko smo blagosloveni time što se bavimo poslom koji volimo, što putujemo, što smo srećni.

Sezona je zvanično prekinuta sve do 13. jula. Da li očekuješ da se tada nastave nadmetanja? 

- Narednu informaciju očekujemo sredinom maja. Mislim da nije realno da sezona počne u julu, ali ako bi se to desilo, bila bi to lepa vest za nas tenisere. Imali vremena da se pripremimo. Bili bismo presrećni.

Da li možeš da zamisliš mečeve bez navijača na tribinama?

- Mislim da se tenis neće igrati bez navijača. Na jednom grend slemu učestvuje više od 500 tenisera. Neka svako povede jednog ili dva trenera, plus sudije, skupljači loptica, organizatori... Dolazimo do brojke od 3.000 ljudi i zbog toga mislim da se tenis neće igrati bez navijača. Veliki problem je što su u tenisu svi igrači, njihovi treneri i fizioterapeuti u jednoj svlačionici, zbog čega bi tenis imao možda i veći problem u organizaciji nego ostali sportovi.

Otkrij nam tajnu, ko je od naših tenisera najemotivniji i da li je Filip Krajinović i dalje najneozbiljniji, kao što si jednom rekao?

- Svako ima neke svoje osobine. To za Filipa je važilo ranije, dok smo bili mlađi. Sada, kada smo stariji, prirodno je da se uozbiljimo i shvatimo da nam je tenis prioritet i da moramo da se ponašamo profesionalno i odgovorno. Normalno je da se ponekad iznerviramo i poludimo na terenu, a Viktor je možda najemotivniji, pa mu sve to dođe kao izduvni ventil. Ja nikada nisam lomio rekete, što je ponekad možda pogrešno. Nekad je dobro iskaliti bes na reketu, iako ništa nije kriv. Nema ni razloga za to, ali može da donese neki pozitivan efekat. To bih u narednom periodu mogao da isprobam - zaključio je Dušan Lajović.

Dušan Lajović sa devojkom

Instagram

Dušan Lajović sa devojkom, Foto: Instagram

 

Devojka je čekala poziv da krene u rat

Da li je tvoja devojka Lidija, koja je student medicine, bila angažovana u borbi protiv koronavirusa?

- Ona je na petoj godini medicine. Bilo je informacija da će možda biti angažovana ako se situacija pogorša, ali srećom nije došlo do toga. Ona je bila u pripravnosti sve vreme. Imala je obaveze na fakultetu bez obzira na situaciju, predavanja putem interneta i spremala je ispite koji je očekuju u narednom periodu.