Rodžer Federer
Tanjug/Ennio Leanza
Rodžer Federer

Tanjug/Ennio Leanza

Rodžer Federer, Foto: Tanjug/Ennio Leanza

Na 12. godišnjicu poslednje titule Mančester Junajteda u Ligi šampiona Express Sport se osvrnuo na uticaj koji je Rodžer Federer imao da se to dogodi.

Bivši trener u klubu s Old Traforda Rene Maulenstin otkrio je kako je koristio snimke mečeva Rodžera Federera kako bi pomogao igračima u njihovom psihičkom fokusu uoči finala Lige šampiona iz 2008. godine u kojem je Junajted porazio Čelsi nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Mančester je bio bez titule prvaka Evrope devet godina pre tog finala. Ser Aleks Ferguson je bio pod velikim pritiskom, ali u svojim redovima je tada imao velike zvezde kao što su Kristijano Ronado, Vejn Runi, Nemanja Vidić ili Karlos Tevez.

Bilo je to prvo finale Lige šampiona u kojem su se sastala dva engleska kluba, a Maulenstin je smatrao kako bi gledanje Federera moglo biti korisno za igrače.

"Ljubitelj sam tenisa i uvek sam se divio Federeru i načinu na koji kontroliše svoje emocije. Za momke sam odabrao pet Federerovih isečaka i zamolio ih da ispod napišu na kom turniru je tada igrao, koji je set bio u pitanju i koji poen. Identifikovali su Vimbldon kao turnir, ali nisu znali da kažu koji je u pitanju set ili poen. Poenta koju sam im tada hteo reći je da, gde god je Federer igrao, pobeđivao je i prikazivao najbolje od sebe kada je bilo najbitnije".

"Osvojio bi prvi set, onda izgubio drugi i treći, ali sve do trenutka dok meč ne dođe do 'meč poena' sve što se ranije događalo nije bilo bitno za njega, jer je bio koncentrisan samo na pobedu".

Ovakva psihička priprema je uspela, jer su igrači Junajteda uspeli da izdrže nervozu tokom izvođenja penala na stadioinu Lužniki u Moskvi i upišu pobedu.