Rodžer Federer
EPA-EFE/LYNN BO BO
Rodžer Federer

EPA-EFE/LYNN BO BO

Rodžer Federer, Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Pre 18 godina dogodila se tragedija koja je obeležila život i karijeru slavnog švajcarskog tenisera Rodžera Federera.

Kao što je Novak imao Jelenu Genčić, Nadal svog ujaka Tonija, tako je Federer imao Pitera Kartera za koga ljubitelji tenisa nisu čuli.

Pored Severina Lutija koji mu je trener i prijatelj više od 20 godina, upravo je Karter upoznao mladog Rodžera sa tenisom kad je imao devet godina.

"Pristup radu je mnogo važno Australijancima. Mislim da sam dosta profitirao kao mlad tenise i Piter Karter je bio jako važan u formiranju mog karaktera" - rekao je svojevremeno Federer.

Ubrzo je sve krenulo tragičnim tonom, njegova žena je obolela od kancera, nakon uspešne borbe hteli su da odu na odmor na romantično putovanje.

Federer im je predložio državu odakle je njegova majka - Južna Afrika!

Nedelju dana posle Federerovog 21. rođendana (8.avgust) i Karterovog koji bi napunio 37. godina (9. avgust), Piter je sa svojom suprugom Silvijom krenuo na safari po Nacionalnom parku u Johanesburgu. Tada se dogodila stravična nesreća kada je vozač skrenuo sa puta, pošto je morao da skrene da bi izbegao sudar sa kombijem. Vozač i Piter su poginuli na licu mesta jer je njihovo vozilo proletelo kroz ogradu mesta i upalo u reku.

Federer je saznao za ovu vest dok je učestvovao na turniru u Kanadi. Postoje navodi da je tada Rodžer trčao po ulicama Toronta "vrišteći i plačući", da ga je pogodila ta tragedija i da je bio neutešan duži vremenski period. Na prvom meču Dejvis kupa nakon toga, nosio je majicu sa uvezanim Karterovim imenom na leđima.

"Piter Karter imao je najveći uticaj na moju tehniku, o kojoj ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko srećan što su njegovi roditelji gledali kako ovde osvajam titulu. To mi jako znači" - rekao je u Melburnu ove godine što možete da vidite na video klipu iznad!

Kada ga je novinarka upitala šta bi mu rekao kada bi ga video Piter sa svojih 20 Grend slemova, Švajcarac nije mogao da iskontroliše emocije i suze su same potekle:

"Nadam se da bi bio ponosan. Hteo je da ne budem proćerdali talenat, njegova smrt je bio poziv za buđenje, zbog toga sam trenirao još jače. Veoma sam bio srećan da sam imao prave ljude u pravo vreme, jesam ja doneo odluke u svom životu ali imao sam sreće na putu!"

PROČITAJTE JOŠ: