Rodžer Federer i
EPA-EFE/NIC BOTHMA
Rodžer Federer i

EPA-EFE/NIC BOTHMA

Rodžer Federer i , Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Rodžer Federer je i dalje vodeći, uz Nadala, po broju osvojenih gren slemova - 20. Novak ima 18.

Svi su Švajcarca otpisali iz ove trke, ali ne i šampion Vimbldona iz 1991. nemac Mihael Štih.

- Jasno je da će pre ili kasnije završiti karijeru. Mnogi su to očekivali još pre pet godina. Niko nema uticaja na to. Poželeo bih mu da osvoji Vimbldon i posle tog finala kaže: "Znate šta, bilo je dosta, prestajem". Ne bi bilo ništa bolje od toga i to bi toliko mnogo značilo za ovaj sport - rekao je Štih za "Stats Perform Njuz".

Ko će osvojiti najviše gren slem titula?

 

Federer će u avgustu napuniti 40 godina.

- Nikada ga ne smete otpisati, jer je on tako nadaren igrač, prepun je veština koje mu pomažu da igra tenis i u ovim godinama. Možda ima problem u tome što mlada generacija nema više toliko poštovanja za njega posle godinu dana pauze. Ipak, mentalna strana igra veliku ulogu u svemu. Posebno na Vimbldonu, gde je svakako kandidat za titulu, jer tamo ima psihološku snagu, tamo se najviše radovao. Lepo je što se svi raduju njegovom povratku i čekaju da vide šta će da se dogodi. Nema šta da izgubi. Ne mora da dokazuje ništa ni sebi ni drugima. On to radi jer još veruje da može da osvaja titule.

Štih smatra da bi za svetski tenis bilo dobro kada bi se mladi umešali u bitku za gren slem titule.

- Kao gledalac i navijač, prirodno je da želim da se ta baklja prenosi dalje dok je velika trojka još aktivna. Veliki je to cilj za mlade koji žele da pobede Federera, Đokovića i Nadala u grend slem finalima. Endi Mari i Huan Martin del Potro su uspeli. Jedino njih dvojica i Vavrinka, u 20 godina, ni njegove tri titule ne smemo da zaboravimo. Sve je dakle na toj novoj generaciji, nisu više 19-godišnjaci. Imaju 22, 23, Tim 26 godina. Dominik je pobedio na US openu. Svakako da bi mnogi želeli da oni zaoštre malo tu tranziciju, ali to je samo pogled u budućnost.

Federer će se uskoro vratiti na teren posle godinu dana pauze i dve operacije kolena.

PROČITAJTE JOŠ: