Novak Đoković
AP/Andy Brownbill
Novak Đoković

AP/Andy Brownbill

Novak Đoković, Foto: AP/Andy Brownbill

Trka još uvek nije gotova, ali smo blizu finiš linije! Trenutno vodeći Rodžer Federer je odavno izgubio dah i čeka da ga Nadal prestigne koji mu je za petama, a tu je i naš Novak koji se ne predaje!

Đoković je u razgovoru sa Bensingerom izjavio da može da bude najtrofejniji teniser kad su u pitanju Grend slemovi!

Federer ima 20, Nadal 19, a Đoković 17 Grend slem trofeja!

Rodžer Federer i Rafael Nadal

EPA Nic Bothma

Rodžer Federer i Rafael Nadal, Foto: EPA Nic Bothma

Njih trojica imaju 56 Grend slem trofeja od 66, a svaki od njih je dao argument da ode u istoriju kao najbolji nikada!

"Federerovi navijači smatraju da je on došao prvi i da je podigao nivo igre. On i dalje drži rekord po broju nedelja i Grend slemova, ima i najviše finala, polufinala i četvrtfinala, a pobeđivao je najviše puta na travi i tvrdoj podlozi. Federer još uvek ima najduži aktivan niz pobeda protiv tenisera iz top 10" - piše u ESPN-ovoj analizi.

"Nadal je dominirao na jednoj podlozi kao nijedan teniser u istoriji (12 GS - Rolan Garos), pobedio je Federera na vrhuncu i to na njegovom terenu - Vimbldon 2008, godine, a ima prednost u međusobnim duelima sa Švajcarcem - 24 pobede i 16 poraza"

Novak možda ima i najbolje argumente:

"Đokovićevi fanovi ističu da je Srbin morao da pobedi Federera i Nadala koji su bili na vrhuncu i još ima bolji međusobni skor od njih dvojice (29-26 protiv Nadala, 27-23 Federer). Osvojio je više novca od obojice i više nedelja je proveo od Nadala na prvom mestu. Sa 282 nedelje na vrhu sveta, kaska za Samprasom (286) i Federerom 310 nedelja)" - stoji u analizi ESPN koji ističe da nije pitanje da li će Novak oboriti i ovaj rekord Rodžera, već kada će ga oboriti!

"Skoro pa savršena debata, za sada. Šanse da Đoković prestigne obojicu, Federera i Nadala u svim kategorija je veoma dobra!"

Federerova najveća šansa za Grend slem je bio Vimbldon, ali je on otkazan zbog pandemije koronavirusa, ali autor ovog teksta ističe da bi to bio težak poduhvat za Švajcarca koji je u poslednjih tri puta izgubio dva finala i to od Đokovića!

Koronavirus je uticala na ovu tenisku sezonu u kojoj su i Nadal i Đoković imali veliku šansu da ugroze Federerov rekord. Ostaje pitanje da li će se Rolan Garos i US Open igrati, a ukoliko se održe, Nadal će imati mnogo posla da odbrani bodove, što bi značilo da Đoković ima velike šanse da godinu završi na prvom mestu!