Novak Đoković
EPA-EFE/ALI HAIDER
Novak Đoković

EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković , Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Obimna studija napavljena u saradnji sa naučnim institucijama Italije podelila je 387 sportskih disciplina u rangu od 0 do 4.

Kako se navodi, sportovi koji ne donosi skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila, kojima se preporučuje da teniseri nose naočare i rukavice, da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa, kao i da se izbegava da oba igrača izađu istovremeno na mrežu.

U kategorijima 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je atletika.

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u hlorisanoj vodi, koja može da onesposobi virus.

Fudbal je smešten u kategoriju tri, dok su košarka, odbojka i rukomet u "najugroženijoj" četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi.

Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti su češći, prostor je manji, a za odbojku je specificno što se akcije odvijaju na mreži, gde su igrači veoma blizu jedni drugima.

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se takmičari testiraju 48 sati pre svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekcija svih rekvizita.