Đoković, Hrvatska
AP/Lee Jinman
Novak Đoković

Youtube/Index.hr Portal

Novak Đoković, Foto: Youtube/Index.hr Portal

Doktor hrvatske fudbalske reprezentacije reprezentacije Zoran Bahtijarević vrlo je jasan oko budućnosti profesionalnog sporta uslovljenog pandemijom koronavirusa. Između ostalog Bahtijarević je za Index.hr pričao o fudbalu u vreme i posle koronavirusa, što je vrlo zanimljivo s obzirom na to šta bi moglo da nas očekuje i u privatnom životu.

Rukovodstvo Civilne zaštite još nije dalo zeleno svetlo za nastavak takmičenja u prvenstvu Hrvatske i Kupu. Očekujete li da će se to dogoditi i da će 30. maja biti odigrani mečevi državnog kupa?

"Hrvatska trenutno ima jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Evropi i ne vidim razloga da se sport i prvenstvo ne nastave. No činjenica je da nam je virus promenio život, a promeniće i sport, sve do pronalaska vakcine protiv koronavirusa. Ne volim da čujem da se ova pandemija upoređuje sa gripom jer ne znamo hoće li koronavirus biti sezonski kao grip ili će harati poput SARS godinu i po dana. Moramo da se držimo svih mera opreza, ne smemo da se opustimo. Kada vakcina bude dostupna, s njom ćemo zaštiti i najrizičnije grupe, one starije građane i ljude koji prirodom posla mnogo putuju. Među njima su svakako i sportisti. Fudbal je u tom segmentu specifičan jer u organizaciji utakmice učestvuje velika grupa ljudi, njih 30-40. Nisam zabrinut zbog igre, na terenu ne postoji velika mogućnost zaraze jer kontakt koji bi prema onome što dosad znamo o koroni pretio zarazom, prosečno traje 18 sekundi tokom utakmice. To su podaci nemačkih istraživača. Lično me brinu ostali kontakti fudbalera i u tom delu moramo da smanjimo rizik," rekao je Bahtijarević.

Dejan Lovren

Youtube/Trend Medij

Dejan Lovren, Foto: Youtube/Trend Medij

Sve je više sportista koji se protive vakcini, primeri su Novak Đoković i Dejan Lovren, kako to komentarišete kao doktor?

"Ne želim da pročam o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcinu, ali lično smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. veka. U određenim županijama u kojima vakcinisanost nije visoka nama su se vratile boginje. Deca umiru od bolesti koju smo decenijama smatrali iskorenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i s antidoping testovima, postoje sportisti koji se tome protive, ali oni ne mogu da se takmiče u profesionalnom sportu. Onaj ko ne želi vakcinu u budućnosti neće moći da se bavi profesionalnim sportom, to je moj lični stav i uverenje. Moramo da čuvamo zdravlje sportista, to je preduslov za takmičenje," istakao je Bahtijarević.

Komentari (7)

Maki57

08.05.2020 20:05

Djole, ne brini, svi znaju a to ih I boli da si najbolji....zato se love na svaki tvoju izjavu ! Svu srecu I samo napred.RYVIS

Vojo

08.05.2020 23:44

O vakcinama je opasno pričati.

Jovana

09.05.2020 00:19

Ja stvarno ne znam sta napadaju vise Djokovica. Ni ja ne zelim da primim vakcinu koja nije klinicki ispitana i da znam da je bezbedna. A farmaceutske kompanije jedva cekaju da postane obavezna pa pare zarade. Sve se na kraju vrti oko para a ljude ko sisa. A Djokovica pljunju jer jedini kaze ono sto svi misle samo se ostali prave fini.

D O

09.05.2020 02:17

Ustase da ste davnih dana bili pelcovani drugačije bi razmišljali.

Joca

09.05.2020 07:23

Ono kad se ustaša poziva na antifašizam...

kraljevčanin

09.05.2020 07:27

Ja bih ako nastave da izmišljaju napustio tenis na Novakovom mestu. Ovo što oni uvode kao promene zbog korone da teniseri igraju u gumenim rukavicama, da nema linijskih sudija, skupljaca lopti, da svako ima svoje loptice, da ne smeju sa obe strane da budu na mrežì je sve sem tenisa.... samo gumene rukavice na rukama tenisera 5 seta pa to više nije tenis.

Paja

09.05.2020 19:10

Ko hoće da se vakciniše, ne treba ga na to silom terati. A ko ne zna da vakcine nisu univerzalne, treba da se vakciniše protiv besnila, kao ovaj Dr. Bahtijarević, pošto je očito pobesneo.