Nadal i Đoković
EPA/Julien De Rosa
Nadal i Đoković

EPA/Julien De Rosa

Nadal i Đoković, Foto: EPA/Julien De Rosa

Može li Novak Đoković da prekine dominaciju Rafaela Nadala? Da li je Danil Medvedev napokon poboljšao igru na "zemlji"? Hoće li zasijati neka nova zvezda? Dokle mogu preostali srpski teniseri?

Odgovor na ova pitanja daće nam masters u Monte Karlu.

Biće ovo prvi turnir za Đokovića i Nadala još od Australijan opena. Neminovno je da u početnim mečevima izgledaju malo zarđalo, ali mnogi već predviđaju novo spektakularno finale između Srbina i Španca.

Monte Karlo jeste prebivalište Novaka, ali je isto tako i Rafin drugi dom. Nadal je ovaj turnir osvajao čak 11 puta i to dovoljno govori koliko se komforno oseća u Kneževini. Njegovu dominaciju uspevao je da prekine Novak u dva navrata, 2013. i 2015. godine.

(Pre)težak žreb za Đokovića

Uglavnom od samog Novaka sve zavisi i manje je bitno ko je prekoputa mreže, ali dobio je prilično nezgodan žreb.
Novak je slobodan na startu, ali već u drugom kolu ima prilično nezgodnog protivnika, 19-godišnjeg Italijana Janika Sinera. Siner je nedavno igrao svoje prvo masters finale, kada je u finalu Majamija poražen od Poljaka Huberta Hurkača. Jasno je da će svetski broj 1 od prvog meča morati da bude maskimalno koncentrisan, što je i dobro za ovakvu vrstu turnira. Do sada njih dvojica nisu odigrali nijedan međusobni meč, pa to daje posebnu draž ovom duelu. Biće to sudar sadašnjeg broja jedan, protiv, sasvim sigurno, budućeg najboljeg igrača sveta. Sve to, naravno, pod uslovom da Siner najpre savlada Španca Alberta Ramosa.

U trećoj rundi Novaka čeka slična priča. Projektovani rival mu je Hubert Hurkač, čovek koji je na prvom mastersu u sezoni došao do svoje prve velike titule. Pitanje je koliko je mentalno spreman za ovaj izazov i hoće li uopšte doći do susreta sa Đokovićem. Hurkač najpre treba da savlada nekog od kvalifikanata, a zatim i Dušana Lajovića.

Novak Đoković Marijan Vajda

EPA/Andreu Dalmau

Novak Đoković Marijan Vajda, Foto: EPA/Andreu Dalmau

Četvrtfinale bi moglo da nam donose reprizu četrvrtfinala Australijan opena, jer je potencijalni Novakov rival Nemac Aleksandar Zverev. U Melburnu su odigrali prilično uzbudljiv meč, a slavio je srpski teniser sa 3:1. Takođe, Đoković je na poslednjih pet mečeva zabeležio isto toliko pobeda, što mu donosi dodatnu psihološku prednost. Zverev je ove godine slavio u Akapulku, ali je onda podbacio u Majamiju, kada je u svom meču poražen od Rusuvuorija.

Protivnik u polufinalu biće mu najverovatnije Grk Stefanos Cicipas. Bio bi to njihov prvi meč još od polufinala Rolan Garosa prošle godine, kada je Đoković trijumfovao u pet setova. Ni Cicipas se nije proslavio u Majamiju gde je izgubio od Hurkača, ali je imao dovoljno vremena da se pripremi za sezonu na šljaci i biće veoma nezgodan protivnik za Novaka u polufinalu. Ipak, ne bi bilo iznenađenje ni kada bi umesto Cicipasa Novak u završnici igrao protiv Matee Beretinija, koji je u dobroj formi i voli da igra na šljaci.

Može li neko da zaustavi Nadala pre finala?

Nadal je glavni favorit na svim turnirima na šljaci, a reklo bi se da, makar na papiru, ima lakši žreb od Đokovića.
Rafa se u drugoj rundi sastaje sa Adrijanom Manarinom, čovekom koji se ne snalazi dobro i na šljaci i sve osim ubedljive pobede Španca biće senzacija.

Zatim "kralja šljake" u trećem kolu čeka uvek nepredvidljivi Aleksander Bublik. Ali, Kazahstanac sa svojim stilom teško da može da naudi Nadalu na ovoj vrsti podloge.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

U četvrtfinalu bi Španac mogao da bude pred prvim izazovom jer su mu projektovani rivali Andrej Rubljov i Roberto Bautista-Agut. Radi se o odličnim teniserima, ali ni Rubljov ni Agut svoj najbolji tenis ne igraju na šljaci i teško da mogu ozbiljnije da ugroze momka iz Manakora.

Polufinale bi moglo da donese okršaj Nadala i Medvedeva. Da se igra na betonu ili travi, Medvedev bi bio favorit, ali ovako, prednost ima Nadal. Rus se baš muči na šljaci, na Rolan Garosu još nema nijednu pobedu u karijeri i biće zanimljivo videti da li je konačno prilagodio svoju igru i ovakvoj vrsti podloge.

Dokle mogu preostali srpski teniseri?

Filip Krajinović na startu igra sa Nikolozom Basilašvilijem. Ukoliko savlada Gruzina, koji je ove sezone osvojio turnir u Dohi i nalazi se u dobroj formi, Krajinović bi mogao da se revanšira Medvedevu za poraz u Australiji, jer mu je on rival u drugom kolu.
Ni Dušan Lajović nije imao sreće na žrebu, Danijel Evans u prvom kolu, a odan Hurkač. Ukoliko savlada obe prepreke, Duci bi mogao da se sastane sa Đokovićem.

Dušan Lajović

EPA-EFE/Clive Brunskill

Dušan Lajović, Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Laslo Đere kreće od Karena Hačanova. Stigao je do finala Sardinije i pitanje je hoće li biti maskimalno spreman za meč protiv nezgodnog Rusa.

I Miomir Kecmanović će imati težak zadatak, jer se u prvom kolu sastaje sa Fabijom Fonjinijem, šampionom iz 2019. godine.

Masters u Monte Karlu kreće već danas, a titulu brani upravo Fonjini, s obzirom da prošle godine turnir nije održan.