Andre Agasi i Novak Đoković
(AP Photo/Ng Han Guan)
Andre Agasi i Novak Đoković

(AP Photo/Ng Han Guan)

Andre Agasi i Novak Đoković, Foto: (AP Photo/Ng Han Guan)

Tada je nemački "Bild" objavio deo njegove biografije u kom otkriva da ga je brat Fil upozorio da uzima tablete koje mu je dao njihov otac Majk koji je bio iranski olimpijski bokser!

Kasnije je utvrđeno da je to bio spid i da je Andre igrao pod mečeve pod njihovim uticajem!

"'Nemoj nikad da uzimaš tablete koje ti je tata dao!' - tražio mi je Fil da mu obećam" - piše u biografiji ovog osmostrukog osvajača Grend slemova, koji mu je odgovorio da je u pitanju aspirin!

"Da znam, ali ne mislim na te već na one male, žute i okrugle! Nemoj da ih progutaš, šta god da se dogodi!" - upozoravao je Fil svog brata i objasnivši mu kako da igra ukoliko odigra meč drogiran!

Njegov otac mu je dao u Čikagu te male, žute i okrugle pilule koje je Andre progutao: "Osećao sam se dobro. Ne nešto drugačije, ali više na opreznosti! Odigrao sam ba[ kao što mi je Fil rekao, iako mi protivnik nije stvarao neki izazov. Igrao sam na duže poene da bi meč izgledao mnogo teži nego što bi trebalo! Kada sam odlazio sa terena rekao sam ocu da se ne osećam dobro, da ću se onesvestiti. On me je pogledao sa osećajem krivice i rekao da neću više piti te tablete!"

Ipak, ova situacija ga nije dozvala pameti, Andre se drogirao i kasnije tokom svoje karijere:

"Nikada nisam voleo tenis kao drugi igrači. Kada malo bolje razmislim, često sam ga i mrzeo. Postojali su periodi kada mi je bilo muka na pomisao da ponovo moram na teren da udaram tu lopticu. Takođe sam živeo u stalnom strahu od svog nezgodnog temperamenta kao i od oca nasilnika! Probao sam kristalni metamfetamin u toku 1997. godine kada mi je forma bila u padu i kada sam sumnjao u brak sa Bruk Šilds." - otkrio je u svojoj biografiji "Open"!

Osvojio je 68 trofeja, a osam puta je trijumfovao na četiri najveća trunira.100 nedelja je proveo na prvom mestu sa prekidima.

Početak njegove avanture s drogom poklopio se sa ženidbom s poznatom američkom glumicom Bruk Šilds. Razveli su se 1999, a te godine je Agasi jedini put pobedio na „Rolan Garosu“ u Parizu. Na ženskom turniru je trijumfovala Nemica Štefi Graf. Spojio ih je tradicionalni šampionski bal. Danas imaju sina i ćerku.

Njegovo pismo ATP-u završilo je u nekoj fioci i o tome se nije čulo, sve dok Agasija nije "asvrbela savest"...

"Moje ime, moja karijera, sve je bilo na ivici. Šta god sam postigao, sve za što sam radio, moglo je da postane veliko ništa", napisao je Agasi i dodao da je slagao kako je slučajno uzeo piće koje je pio njegov bivši asistent Slim.

"Rekao sam da je Slim, kojeg sam otpustio, poznati narkoman i da je često 'podebljavao' svoje piće s metom, što je bilo istina. A onda sam došao do glavne laži - rekao sam da sam slučajno popio njegovo piće i nenamerno uzeo drogu. Sad me je naravno zbog svega jako stid".

ATP je poverovao Amerikancu koji je svojim biografijama razočarao sve ljubitelje tenisa, ali pronalazi način da se iskupi!

Agasi je bio trener Novaka Đokovića od 2017. - 2018. godine!