Mirka i Rodžer Federer
EPA/Will Oliver
Mirka i Rodžer Federer, Foto: EPA/Will Oliver

Teniski turnir Australijan open je među vrsnim igračima obeležilo i suđenje kragujevčanke Marijane Veljović. Tridesetdvogodišnja Srpkinja član je Međunarodne teniske federacije, jedna od tridesetak nosilaca zlatnog bedža, među kjima je samo 10 žena.

Do pozicije glavnog, to jest, sudije u stolici, došla je velikim trudom i besprekornim radom. To je pokazala i na meču između Rodžera Federera i Tenisa Sandgrena.

Nista nije čudno to sa njene strane, zato jer ona, ovako kao osoba, je vrlo karaktetna, vrlo pravična i vrlo decidna. Tako da ta odluka da odbrusi Federeru, je baš odluka na mestu.

Opomena sudije zbog neprikladnog ponašanja, osim Švajcarca, nije iznenadila nikoga ko poznaje i prati rad Marijane Veljović. Dok mi gledamo šta se događa na terenu, ljudi koji su trenirali sa Marijanom pomno prate njeno suđenje.

„Nista nije čudno to sa njene strane, zato jer ona, ovako kao osoba, je vrlo karaktetna, vrlo pravična i vrlo decidna. Tako da ta odluka da odbrusi Federeru, je baš odluka na mestu“, smatra Voja Milovanović, iz Teniskog kluba „Rado“ iz Kragujevca.

„Ovaj slučaj, što se tiče sa Federerom, ima moje zeleno svetlo. Tako da verujem, da je bilo ko u pitanju, da li bio Nadal ili bilo ko od drugih velikih igrača, ili čak od niže rangiranih igrača, ona bi se identično ponašala“, tvrdi Dejan Petrović, nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Zeleno svetlo, „Lepa Srpkinja”, kako je nazivaju svetski mediji, dobila je i od ljubitelja tenisa na društvenim mrežama. „Ukrotila je“ jednog od najboljih tenisera svih vremena, i postala zvezda Australijan opena.

„Veliki sam perfekcionista i zadovoljna sam samo kada bi neko rekao – ovo je bilo 150 odsto“, rekla nam je Marijana Veljović još u avgustu prošle godine.

Zbog svaga što je postigla ona je zvezda i u svojoj srednjoj školi i uzor mladim teniserima.

„Bila je nasmejana uvek. Odana svojim principima, namerama, uvek. Verovatno je već u Drugoj gimnaziji znala i svoje opredeljenje u budućnosti. Mi smo zaista ponosni na ono što je ona uradila i želimo joj što više i više uspeha“, kaže Saša Krajić, profesor Druge gimnazije u Kragujevcu.

„Veliki je uspeh, da sudi gren slem, a kamoli finale. Mnogo se ponosimo s njom“, ističe mladi teniser Nemanja Tošić, a njegov kolega, Mateja Stefanović osim što želi da postane veliki igrač, voleo bi i da mu Marijana sudi meč.

Marijana Veljović, Foto: printscreen

Marijana Veljović je sa osam godina počela tenisku karijeru, a sa 24 prošla kroz kapije Vimbldona. Od linijskog do sudije u stolici stigla je besprekornim suđenjem i radom. A, kako je biti sudija, u sportovima u kojima i dalje dominiraju muškarci, najbolje zna njena sugrađanka Marina, fudbalski sudija sa FIFA znakom.

„Nije bitno ko je na terenu, koliko je popularan, bitno je da postupamo po pravilima sa samouverenim stavom i na taj način naše odluke budu prihvaćene od strane igrača“, tvrdi Marina Višnjić.

Komentari (1)

poruka

08.02.2020 13:10

Kako vam nije jasno da se džaba trudite ,jer Novak jeste i uvijek će biti u Federerovo sjenci,