Novak Đoković Dominik Tim
EPA
Novak Đoković Dominik Tim

EPA

Novak Đoković Dominik Tim, Foto: EPA

Naravno, ne osporavamo neverovatne i mnogobrojne uspehe najboljeg tenisera sveta. Pojedini dešavanja van terena mogla su da irgaju ulogu u njegovim profesionalnim neuspesima, proteklih nekoliko meseci. U nastavku testa analizitamo neke od mogućih faktora koji su potencijalno uticali na Đokovića, i tražimo odgovor na pitanje „Šta se zapravo desilo?“

Ko će osvojiti Australijan open?

 

Krenimo sa onim najsvežijim, a to je Završni masters u Londonu gde je Đoković ostao bez šestog trofeja u Velikoj Britaniji. Porazi od Danila Medvedeva, kasnijeg osvajača titulei trećeg igrača sveta Dominika Tima nisu baš toliki problem. Ako malo "pročačkamo" po prošlosti, ubrzo ćemo uočiti da Novak nije baš uvek briljirao u Londonu, čak i kada je bio u nestvarnim serijama nije uspevao da dođe do titule na Završnom mastersu. Poslednji put pehar iz Londona poneo je 2015. godine kada su pali Rafael Nadal (polufinale), a onda i Rodžer Federer (finale).

Dakle, rezultati nisu sporni. Pa, šta je onda?

Pad forme

Đoković je nakon pauze zbog pandemije korona virusa prvi put uzeo reket u ruke na mastersu u Sinsinatiju gde je prilično lako došao do titule i pokazao da ga višemesečni "odmor" nije poremetio. Nakon toga desio se sada već dobro poznati incident na US Openu i diskvalifikacija u osmini finala, kada je Novak pogodio sudiju lopticom. Međutim, delovalo je da ga to nije uzdrmalo jer je odmah posle toga „počistio“ rivale i osvojio Rim.

Od glavnog grada Italije kreće nešto što možemo nazvati padom forme jer je Đoković na naredna četiri turnira ostao kratkih rukava. Poražen je u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala prilično ubedljivo. Nakon toga je usledila pomalo šokantna eliminacija od Lorenca Sonega u četvrtfinalu turnira 500 serije u Beču, a onda i pomenuti poraz od Dominika Tima u Londonu.

Novak Đoković Dominik Tim

EPA

Novak Đoković Dominik Tim, Foto: EPA

Da li se Novaku igra tenis?

Nismo navikli da Đoković baš na četiri vezana turnira ne dolazi do trofeja, naročito u sezoni u kojoj je potvrdio veliku dominaciju, pretekao Pita Samprasa u nedeljama provedenim na čelu ATP liste. Mnogi su posumnjali da je upravo tim dostignućem Novak "odlučio“ da do kraja godine "nema za šta da se bori" pa je nešto ležernije došao na poslednja dva turnira (Beč i London).

Baš ta dva turnira unela su neku vrstu straha i zabrinutosti u navijače najboljeg tenisera sveta. Čini se da je Đoković u Beču i Londonu igrao sa manje emocija nego kako inače ume. Nedostajala je ona njegova prepoznatljiva borbenost, inat koji ga je krasio i bujica reakcija koje bi ga podigle i vodile do pobede.

Kao glavnu tezu toga uzećemo pomalo neshvatljivo ponašanje tokom presudnih momenata drugog seta polufinala Londonda protiv Tima. Novak je na 1:0 u setovima za Austrijanca i 1:0 u taj-brejku drugog seta uradio nešto na šta nismo navikli od njega, naročito ne u takvim momentima. Naime, Nole je žonglirao reket, bacao ga u vazduh, pa provlačio kroz noge. Sigurno da su svi oni koji prate Đokovića godina unazad upitali: "Šta mu se to dešava?"

- Kada sam video ono njegovo žongliranje pri takvom rezultatu, u taj-brejku drugog seta pomislio sam na samo dve stvari. Ili Novak ne želi da igra tenis ili "zna" da će osvojiti drugi set. Da je to uradio Kirjos, ali od Novaka tako nešto videti je zaista čudno. Čak je i kasnije na meč loptu Austrijanca pogledao ka svom timu i kao da im je poručio: "Bez brige, sve je okej" - konstantovao je komentator "Sportkluba" Nebojša Višković nakon meča i dodao:

- Tim je bio 100 odsto posvećen, Novak nije. Nije pokazivao one emocije i onu strast na koju smo navikli od njega. Čak i sa tim ponekad nonšalantnim stavom, malo je falilo da pobedi trećeg igrača sveta. Spašavao je meč lopte i brejk lopte kao da to radi svaki dan, nije bilo nikakih emocija.

Rafael Nadal

EPA/Ian Langsdon

Rafael Nadal, Foto: EPA/Ian Langsdon

Poraz od Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa

Čini se da je sve krenulo nizbrdo nakon što je Đoković ubedljivo poražen u finalu grend slema u Parizu. Nakon osvojenog trofeja u Rimu, Đoković je došao motivisan na francusku šljaku, ali je ostao kratkih rukava pa je umesto drugog trofeja u karijeri na Rolan Garosu, morao da čestita "biku sa Majorke".

Po mnogim teorijama, Novak je upravo tada "mentalno pao" pa su do kraja godine usledili slabiji rezultati nego što su mnogi očekivali. Neosporno je da porazi bole, naročito oni u finalu i to baš na takvom turniru kakav je onaj u Parizu, ali je možda Nole upravo tog 11. oktobra odlučio da mu je do kraja godine cilj da samo zadrži prvo mesto na ATP listi te da ga druga dostignuća neće mnogo zanimati.

Smrt Amfilohija Radovića i patrijarha Irineja

Poznato je da se Novak Đoković veliki vernik, a kao i naš narod, tako su i Noleta pogodile dve jako tužne vesti u kratkom vremenskom intervalu. Smrt mitropolita Amfilohija Radovića, a onda i patrijarha srpskog gospodina Irineja sigurno da su uticale na igre najboljeg igrača sveta, pitanje je samo u kojoj meri.

- Nije mi se igralo, ali nije toliko da zbog toga (smrti mitropolita Amfilohija, prim. aut.) ne mogu da igram. Generalno mi se nije igralo, samo sam došao da odradim ono zbog čega sam ovde došao. Vraćam se sada u Srbiju da budem sa porodicom i da se što bolje spremim za London - rekao je Đoković nakon šokantnog poraza od Sonega u Beču.

Frka oko ATP Saveta igrača i „naređenja“ Nadala i Federera

Rafa i Rodžer

AP/Martial Trezzini

Rafa i Rodžer, Foto: AP/Martial Trezzini

Prethodnih meseci velika se prašina digla oko Novakovog predsedavanja Savetom igrača ATP-a koji se zalaže za pomoć svim teniserima i teniserkama. Đoković je na čelu te organizacije imao podršku jednog dela tenisera, dok su drugi osporavali njegove ideje. Novi problem je nastao kada je Novak osnovao sopstvenu organizaciju pod imenom PTPA.

Drugi teniseri su kandidovali Novaka da ih predstavlja i u ATP Savetu igrača, ali je njihov predlog odbijen. Savetom igrača sada predsedava Kevin Anderson, a jasno je da "glavnu reč" vode Rafael Nadal i Rodžer Federer, i oni uopšte ne kriju da su protiv Noletove ideje da se oformi svojevrsni sindikat tenisera, što je Nole i uradio tokom US Opena. Štaviše, dok je on predstavljao tu organizaciju, Rafa i Rodžer su poslali pismo svim muškim akterima "belog sporta" tražeći od njih da ne pristupe članstvu u PTPA, pravdajući se rečima "da nije vreme ni za kakve podele, već za jedinstvo u ovim teškim trenucima".

Pitanje je kako i da li su se ova dešavanja van terena odrazila na igre najboljeg na svetu.

Incident na US Openu ostavio je trag na Novaka?

Novak Đoković i Laura Klark

EPA/Jason Szenes

Novak Đoković i Laura Klark, Foto: EPA/Jason Szenes

Ako se vratimo unazad nekoliko meseci i dođemo do događaja koji je uzdrmao svet sporta možda pronađemo odgovor na lošiju igru prvog reketa sveta. Novak je tada u osmini finala protiv Pabla Karenja-Buste nenamerno pogodio lopticom sudiju Lauru Klark nakon čega je diskvalifikovan sa turnira na kom je do tada "počistio" rivale, a nema sumnje da je bio u naletu i da bi vrlo lako i osvojio grend slem u Americi.

Iako su mnogi mislili da će Novak iz svega toga izaći jači, sigurno da je ovakav nesvakidašnji događaj ostavio traga na srpskog asa. Istina, jeste nakon toga Srbin osvojio titulu u Rimu, ali je na svakom meču protiv iole jačeg protivnika imao problem da pronađe onaj temperament i koncentraciju koja ga krasi tokom svih ovih godina.

Činjenica je da je Novak Đoković najbolji srpski sportista svih vremena, pravi ambasador naše zemlje koji je predstavlja u najboljem svetlu, čovek zbog koga se Srbi ponose da kažu odakle su. Kako jedna lasta ne čini proleće, tako ni jedan, pa ni nekoliko neuspeha našeg Noleta ne znače "smak sveta" jer ipak, i on je samo čovek. Zato se nadamo da će se najbolji teniser sveta odmoriti i vratiti u 2021. godini jači i bolji nego ikad. Istoriji sporta nedostaje još nekoliko stranica, olovka je još u Novakovoj ruci...

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (4)

Djoka

25.11.2020 09:35

Novak je Novak. Pritisci van terena , lobi iz ATP -a koji radi direktno za Federera, neiživljeni i zlobom puni novinari, prepredeni organizatori ( US open ista garderoba linijskih sudija i sakupljača loptica ) su neki od dodatnih faktora koji su se sublimirali u celinu otvorene borbe protiv konačnog svrgavanja Federera ( koji se pojavio u pravo vreme - kompletne smene generacija ).

dado

25.11.2020 12:19

A sta ce biti..malo zasićenost malo svetski moćnici malo gospodja Volk malo guru malo zena malo tatko i malo vise on sam... A i 33 il 34 godine su tu... Nicija nije do zore gorila.. Omasio je lutajuci 2 godine.. Zato uzivaj u svom zivotu i sto si zasluženo zaradio osvojio.. Igraj bez opterecenja i rekorda.. Iz ljubavi... Da budes najbolji mogao si al i kočili su te uz sve tvoje navedene greske... Al svi grese....

Melbourne

25.11.2020 20:34

@dado - Novak izlazi na prvo mesto po broju nedelja sa velikom sansom da osvoji najvise GS's do kraja karijere! Pomenuti porazi su pomogli tim momcima da se udalje of shvajcarca sto je Novakov cilj! Pomenuti shvajcarac nije prvi I jedini ni u cemu:)

Ris

25.11.2020 15:21

Kao i u životu. Malo gore malo dole. I on je čovek od krvi i mesa a ne mašina.