STAZAMA KARAĐORĐA Šumadinci istrčali još jednu deonicu u slavu vožda Prvog ustanka
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Petorica Šumadinaca uspeli su prethodnih dana da istrče 18,5 kilometara za sat i 26 minuta, od Viševca, Karađorđevog rodnog sela, do Radovanja, sela u kojem je vođa Prvog srpskog ustanka ubijen.

STAZAMA KARAĐORĐA Šumadinci istrčali još jednu deonicu u slavu vožda Prvog ustanka

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Inicijator ovog sportsko-istorijskog događaja je Zoran Ilić (64), predsednik Osnovnog suda u Kragujevcu i zaljubljenik u atletiku, preciznije u polumaraton i maraton. Ilić već tri decenije trči na duge staze, a takmiči se od pre šest godina. Pritom je spojio ljubav ka polumaratonu i maratonu, iako se nikad atletikom nije aktivno bavio u nekom klubu, sa značajnim danima rađanja moderne srpske države.

Naime, ovo je bila poslednja deonica kojom je obeležio Karađorđev ulazak u istoriju. S njim su trčali Kragujevčani Branimir Pešić, sudijski pomoćnik, Ranko Damjanović referent u sudu, Nemanja Janićijević, advokat i Nebojša Išljamović, mesar iz Rače. U organizaciji na licu mesta pomagao im je Goran Jovanović, iz Boraca kod Rače, radnik u službi bezbednosti Osnovnog suda u Kragujevcu.

STAZAMA KARAĐORĐA Šumadinci istrčali još jednu deonicu u slavu vožda Prvog ustanka

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

- Susreli smo se s predstavnicima lokalne vlasti u Rači i Nenad Savković, predsednik opštine, iskazao je spremnost da lokalna samouprava podrži moju ideju i ubuduće organizujemo Karađorđev memorijalni polumaraton - kaže Ilić.

Pre toga, trčao je od Kragujevca do Viševca - 36 kilometara za tri sata i šest minuta. Potom je sa Milanom Pavlovićem trčao 23 kilometra od Viševca do Oplenca, pa zatim 19,5 kilometara od Oplenca do Orašca, sela u kojem je podignut Prvi srpski ustanak.

STAZAMA KARAĐORĐA Šumadinci istrčali još jednu deonicu u slavu vožda Prvog ustanka

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Ovaj najnoviji poduhvat je Iliću poslužio i kao odlična priprema za predstojeći Beogradski maraton.

- Trčao sam nekoliko puta od Kragujevca do Rače. Odgovaraju mi taj teren i intenzitet saobraćaja. Odlično je za pripreme. U Beogradu ću se takmičiti u konkurenciji maratonaca starijih od 60 godina. Nedavno sam na polumaratonu u Kruševcu osvojio treće mesto u pomenutoj starosnoj kategoriji. U istoj konkurenciji, na polumaratonu u Beogradu, 27. novembra prošle godine bio sam prvi - priseća se naš sagovornik.

Meni skoro kao Novakov

Kao što na osnovu iskustva organizuje trening, tako Zoran Ilić sam brine, i to vrlo disciplinovano, o ishrani.
- Ne jedem hleb, mleko i jaja. Jedem bezglutenski hleb, povrće, piletinu, ćuretinu i ribu. To mi koristi da uz odgovarajući trening uvek budem spreman.

Ilić nema trenera, već se sam priprema i pridržava se određenih pravila do kojih je došao na osnovu iskustva. Ne trenira svaki dan i uspešno kombinuje trening, odmor i ishranu. Za zadovoljstvo na duge staze...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading