VESIĆ NAJAVIO NOVU POMOĆ Građani će dobiti novac za kupovinu ovih vozila
Tanjug

Tender za subvencije za kupovinu bicikala domaće proizvodnje biće realizovan sredinom jula, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je u gostovanju na TV Pink naveo da će 2.000 građana koji se prvi jave na tender dobiti od Grada subvenciju u iznosu od 5.000 dinara za kupovinu bicikla.


"To je deo politike Grada da se stimuliše korišćenje bicikala. Tokom ove godine Beograd će dobiti više od 20 kilometara novih biciklističkih staza, a u naredne četiri godine planirano je skoro 100 kilometara", rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Dodao je da se do kraja godine očekuje i tender za korišćenje javnih bicikala, koji podrazumeva 150 stanica na kojima će građani s ličnom kartom moći da iznajme bicikle. Naveo je primer Ade Ciganlije gde se po ceni jednog parking mesta mogu iznajmiti bicikli za četvoročlanu porodicu, tako da, kaže, za 150 dinara građani na čitav dan mogu da dobiju dva bicikla za odrasle i dva za decu.

"Takvih bicikala trenutno ima 5.000, a osim na Adi i kod SC ''Milan Gale Muškatirović'' ima ih i u pojedinim gradskim garažama blizu pešačkih zona", kaže Vesić.
On je rekao da se priprema i čitav niz izmena zakona u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da biciklisti mogu da koriste žute trake van "špiceva", da se uvede pojam biciklističko-pešačke ulice i slično.
"Na taj način polako postajemo grad koji stimuliše urbanu mobilnost, tačnije korišćenje bicikala i pešačenje, kako bismo živeli zdravije", rekao je Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading