„ŽRNOV FEST“ – SPEKTAKULARNO PUTOVANJE U SREDNJI VEK Manifestacija opštine Voždovac kod Avalskog tornja
Printscreen

Posetioci će od 12 časova, za kada je predviđeno svečano otvaranje, moći da vide i čuju kako su izgledali srednjovekovni viteški turniri, bazari, zvuk nakovnja i čekića, udarac mača o mač i takmičenje u veštini streličarstva, kao i ples i muziku srednjovekovne Srbije.

U podnožju Avalskog tornja, preko puta crkve brvnare biće postavljen bazar sa srpskim srednjovekovnim oružjem i oklopima. Putovanje u prošlost otkriće i kako su izgledale kovačnice, streličarski zanat, doneće saznanje na koji način se ratovalo i koje su veštine bile neophodne u borbi i lovu.

Posetioci će moći da učestvuju u raznim radionicama među kojima su i freskoslikarstvo, kaligrafija i mozaik.

Za najmlađe je obezbeđeno i jahanje konja tako da organizatori pozivaju  svu decu u pratnji roditelja da uzmu učešće u ovoj bajkovitoj manifestaciji i rekreativno uživaju u jahanju. 

Opština Voždovac organizuje „Žrnov fest“ u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.

"Pozivamo vas da zajedno oživimo put kroz vreme u srednjovekovnoj  tvrđavi Žrnovu, smeštenoj na najvišem vrhu Avale", piše u pozivu i napominje da je ulaz slobodan.

Dat je i detaljan program manifestacije koju će u 12 sati svečano otvoriti  Dejan Savić, izaslanik predsednika Republike Srbije. 

Planirane su radionice i srednjovekovni bazar: freskoslikarstvo, kaligrafija, mozaik (predavanja), srpsko srednjovekovno oružje i oklopi, kovačnice, streličarski zanat, obuke načina ratovanja, borbi i lova, muzike i plesa, bohurt borbe, konjičke viteške igre, džausting turnir (borbe vitezova). 

„ŽRNOV FEST“ biće zatvoren u 20 sati a opština Voždovac obezbedila je autobuski prevoz za građane.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading