U ČAST PRVOG PREDSEDNIKA NR ANGOLE Spomenik Agostinu Netu biće podignut na Novom Beogradu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Spomenik prvom predsedniku Narodne Republike Angole Agostinu Netu biće podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44, na teritoriji opštine Novi Beograd, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada Beograda.

ŠAPIĆ: Biciklistička trka Beograd-Banja Luka spaja gradove s jedne i druge strane Drine (FOTO)

Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik se podiže sredstvima ambasade Angole u Srbiji, koja je i inicirala podizanje spomenika. Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i rešenje o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Agostinu Netu koji broji četiri člana, a čiji je predsednik ambasador Angole u Srbiji Alsino Izata da Konseisao.

Spomenik Agostinu Netu predstavljen je sredinom novembra na platou ispred Starog dvora, povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja tog istaknutog državnika.

Agostino Neto bio je prvi predsednik Angole, pesnik i osnivač Narodnog pokreta za oslobođenje Angole i jedan od vođa borbe za nezavisnost te države. Nakon 14 godina borbe, Angola je zvanično proglašena nezavisnom 11. novembra 1975. godine, a Agostino Neto postao je njen prvi predsednik.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading